Глава Української держави подякував Ігнаціо Кассісу за відвідання України, яке свідчить про неможливість зберігати нейтралітет у часи надзвичайних викликів для безпеки всього континенту й людяності. 

Як зазначив Президент України під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі з Ігнаціо Кассісом у Києві, Росія нині перейшла до нового етапу ескалації й посилила терор проти українських міст, застосовуючи ракетні атаки та іранські ударні дрони. 

«Головною темою наших переговорів з паном Президентом Швейцарії є подальша взаємодія у відповідь на терор Російської Федерації», – повідомив Володимир Зеленський. 

Президент України подякував Швейцарії за чітке й принципове засудження злочинної спроби анексії Росією окупованих територій України та підтримку санкційних пакетів ЄС щодо Російської Федерації.

«Очікуємо також, що Швейцарія підтримає наші кроки у відповідь на спільництво Ірану, який допомагає Росії тероризувати наші міста, передаючи ударні безпілотники», – зазначив Глава Української держави.

За його словами, під час зустрічі обговорювалися можливості допомоги з боку Швейцарії в ліквідації наслідків російських ударів по енергетичних об’єктах України та її участь у модернізації транспортної інфраструктури, зокрема залізниці. 

Окремо співрозмовники зупинилися на питанні відбудови нашої країни. 

«Хочу ще раз подякувати пану Президенту Кассісу за організацію конференції в Лугано, присвяченої питанням відновлення України. Наші швейцарські друзі поінформовані про те, до яких напрямів вони можуть найбільш ефективно долучитися в межах Fast Recovery Plan», – сказав Володимир Зеленський.

Крім того, лідери обговорили залучення Швейцарії до розвитку окремих галузей української економіки, зокрема переробної промисловості. 

«Інвестиційний потенціал Швейцарії дуже вагомий, і співпраця з Україною може дати реальну користь нашим народам», – переконаний Президент України.

Враховуючи унікальний досвід швейцарської сторони, учасники перемовин предметно обговорили взаємодію у сфері розмінування та будівництва бомбосховищ в Україні. Як розповів Володимир Зеленський, було досягнуто домовленості про проведення зустрічі робочих груп для реалізації цих проектів. 

Окремо Глава Української держави подякував Президентові Ігнаціо Кассісу за підтримку його країною ініціатив і програм розшуку зниклих безвісти, допомогу у розслідуванні злочинів російських окупантів та надання криміналістичного обладнання. 

«Домовилися про тісну взаємодію в межах ООН щодо українських ініціатив про створення компенсаційного механізму та спеціального трибуналу. Впевнений, що наша співпраця тільки посилюватиметься в усіх сферах: політиці, економіці, на міжнародних майданчиках, у гуманітарній сфері», – наголосив Президент України й подякував швейцарському колезі за предметні переговори, у яких взяло участь широке коло представників, та за незмінну підтримку нашої держави й народу.

Зі свого боку Президент Швейцарської Конфедерації зазначив, що його країна надає Українській державі підтримку в різних сферах, зокрема гуманітарну допомогу, що призначена для задоволення невідкладних потреб України та її громадян. Було передано 5,5 тис. тонн гуманітарного вантажу, а також відправлено експертів для допомоги нашій країні.

Ігнаціо Кассіс розповів, що перед зустріччю з Главою Української держави відвідав Бородянку та Іванків на Київщині, зокрема відбудований завдяки допомозі Швейцарії дитячий садок для вихованців з обмеженими можливостями. Він також поспілкувався з українськими родинами, яким була надана допомога щодо житла. 

Президент Швейцарської Конфедерації зазначив, що побачене дає повноцінне уявлення про скоєні звірства та про страждання людей, і висловив захоплення стійкістю й мужністю українського народу.

«Із самого початку Швейцарія рішуче засудила цю військову російську агресію. Ми негайно розробили конкретні кроки для підтримки України. Швейцарія є нейтральною країною, але це не означає, що ми не маємо звертати увагу на те, що відбувається в Україні. Масові вбивства людей – це те, що не має нічого спільного з нейтралітетом чи нашими цінностями», – наголосив він.  

За словами Ігнаціо Кассіса, Швейцарія й надалі підтримуватиме реформи в Україні, процес децентралізації та розвиток цифрової трансформації. 

«Наш внесок у цифрову сферу продовжується додатковими 15 мільйонами швейцарських франків на підтримку процесу цифровізації. Цифрові рішення критично важливі – вони можуть урятувати життя та значно полегшити доступ до державних послуг», – сказав він.

Президент Швейцарії також задекларував готовність сприяти притягненню до відповідальності воєнних злочинців і допомагати в пошуку безвісти зниклих громадян України. 

«Швейцарія продовжить і за необхідності активізує співпрацю з міжнародними партнерами щодо впровадження санкцій щодо РФ», – зазначив Ігнаціо Кассіс.  

Він висловив переконання, що вже зараз треба допомагати Україні у відновлені нормального життя людей, не чекаючи завершення війни.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

У присутності президентів України та Швейцарії підписано Меморандум про партнерство у сфері цифрової трансформації

У Києві в присутності Президента Володимира Зеленського та Президента Швейцарії Ігнаціо Кассіса підписано Меморандум про партнерство між Україною та Швейцарською Конфедерацією щодо співробітництва у сфері цифрової трансформації.

Підписи під документом поставили віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і генеральний директор Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Патріція Данці.

Згідно з Меморандумом, підписанти мають намір розширити та поглибити співпрацю у галузі цифрової трансформації задля сприяння відновленню України через цифровізацію.

Передбачається, що Швейцарія може надати грантове фінансування на суму до 15 млн франків для підтримки подальшого розвитку цифровізації як інноваційного підходу до відновлення відповідно до принципів, затверджених на Міжнародній конференції з питань відновлення України, яка відбулася 4-5 липня 2022 року в м. Лугано.

Учасники задекларували намір спрямувати цей грант на розширення Програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), яка є винятковим прикладом швейцарсько-української співпраці й довела свою ефективність. Грант підтримає цифрове відновлення та розвиток Програми EGAP протягом 2022-2023 рр. і дасть змогу розширити сферу її діяльності як тематично, так і географічно.

«Окремо обговорили можливості швейцарської сторони в підтримці діджиталізації нашої країни та допомозі у відновленні телекомунікаційних систем на щойно деокупованих територіях нашої держави, а також у протидії кібервикликам», – зазначив Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі з Ігнаціо Кассісом у Києві.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Україна розраховує на ухвалення резолюції ООН щодо міжнародного механізму відшкодування за рахунок заморожених російських активів – Президент

Україна розраховує на ухвалення резолюції Організації Об’єднаних Націй стосовно міжнародного механізму вилучення заморожених російських активів як репарацій за розв’язану війну. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Президентом Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассісом у Києві.

Глава держави зазначив, що Україна вже заморозила активи багатьох громадян Росії, на яких накладено санкції.

«Я підписав указ, увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, там 3000 осіб. Там є заморожені активи, і відшкодування від них ми обов’язково отримаємо у наш бюджет», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України подякував країнам, які також заморозили активи Росії, зокрема рахунки російських юридичних осіб. Серед інших підтримала Україну в цьому питанні Швейцарія.

Водночас Глава держави наголосив на важливості запровадження міжнародного механізму передачі Україні заморожених активів країни-агресора як відшкодування.

«Над цим ми працюємо – щоб була підтримана Організацією Об’єднаних Націй відповідна резолюція щодо впровадження міжнародного механізму відшкодування. Багато країн уже готові це робити. Я думаю, що до кінця поточного року ми матимемо реальні рішення, бачитимемо реальний механізм», – розповів Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що питання впровадження механізму відшкодування заморожених активів розглядатиметься на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення та відбудови України, яка відбудеться цього місяця в Берліні.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України