Вона повідомила, що тимчасові можливості для притулку та обігріву найбільших вразливих категорій населення під час цієї зими будуть розміщені у Рівному, Бучі та Харкові. Єврокомісія також додатково виділяє 150 млн євро на гуманітарну допомогу Україні і ще 25 млн євро Молдові.

«Головним пріоритетом цих зусиль є забезпечення зимового укриття, з огляду на очікувані морози. Інші пріоритети включають освіту в надзвичайних ситуаціях, охорону здоров'я та допомогу в захисті населення», —  пояснила Олена Кондратюк.

Вона також процитувала повідомлення Європейської Комісії, у якому оголошено «про нову програму екстреного притулку та зимових приміщень для України, оскільки війна росії продовжує руйнувати цивільну інфраструктуру. Крім того, Комісія надасть додаткові 175 мільйонів євро гуманітарної допомоги для підтримки найбільш нужденних в Україні і Молдові».

Зокрема, за словами Віцеспікерки, стратегічний резерв rescEU буде мобілізований для розгортання в Україні притулків та необхідних засобів загальною вартістю 62,3 мільйона євро. Загалом, разом із другим резервом притулків, розміщеним у Румунії, ЄС отримав спроможність надати тимчасовий притулок для екстрених випадків до 46 000 осіб.

«Вдячні Євросоюзу за підтримку, людяність і турботу про тих українців, які найбільш вразливі та потребують особливої уваги. Прицільні терористичні атаки рф на критично важливу цивільну інфраструктуру України нас не зламають, а лише загартовують.

Переконана, разом з такими партнерами і союзниками як ЄС, ми подолаємо усі виклики, які готує нам ця непроста зима і держава-терорист росія», — підкреслила Віцеспікерка українського Парламенту Олена Кондратюк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України