Виконавчий директор «Української асоціації прямого продажу» Надія Бедричук, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

Під час загальної та панельних дискусій, зокрема, йшлося про роботу підприємців в умовах воєнного стану, податкову політику, діяльність Бюро економічної безпеки, продовження судової реформи, оновлення трудового законодавства.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважив, що після початку повномасштабного російського вторгнення чимало рішень доводилося ухвалювати «у ситуації із багатьма невідомими», оскільки подібного досвіду ні в кого не було. Попри ці виклики Україні вдалося зберегти стабільність фінансової і банківської систем та втримати на прийнятному рівні інфляційні процеси. Серед інших рішень, які мали позитивний вплив на економічну ситуацію, він назвав скасування низки податків чи добровільне оподаткування малого бізнесу, а також лібералізацію адміністрування податків та проведення перевірок.

Д. Гетманцев також висловив переконання, що війна стала шансом для непопулярних реформ, які роками не ухвалювалися в Україні внаслідок лобізму, корупції чи інших причин. «Зараз нам вдається приймати такі рішення, які ще вчора були неможливі. Наприклад, ліквідація Фонду соціального страхування, котрий здавався непохитним монолітом, питання майна профспілок чи інших анклавів, які залишилися від радянської системи», — сказав він, додавши, що також комітет зосереджений на питаннях синхронізації нашого законодавства із нормами ЄС.

За словами народного депутата, Україна має пройти складний шлях імплементації десятків директив ЄС у митній, банківській та податковій сферах. Та якщо у перших двох сферах уже є відчутний прогрес, то податкове законодавство найменше відповідає вимогам ЄС. «Ми маємо разом пройти цей складний процес, забезпечивши для українського бізнесу великі перехідні періоди та уникнувши карколомних експериментів у податковій сфері», — звернувся Д. Гетманцев до представників бізнесу.

Голова партії «Слуга народу», народна депутатка Олена Шуляк акцентувала увагу на проблемних питаннях будівельної галузі. Вона, зокрема, звернула увагу, що деякі релоковані до безпечніших регіонів підприємства мають проблеми з отриманням земельних ділянок, підключенням до електро- та інженерних мереж, отриманням від місцевої влади документів про містобудівні умови та обмеження. «Тож навіть ті підприємства, які ніколи не були дотичні до сфери будівництва, в процесі релокації відчули, як важко працювати на цьому ринку, бо кожен крок створює певні корупційні проблеми, з яких їм дуже важко вирватися»», — сказала на-родна депутатка, звернувши увагу на те, що ці рі-шення, а відтак і корупційні ризики, безпосередньо пов’язані з місцевою владою, яка під час реформи децентралізації отримала великі повноваження. «На жаль, разом із додатковими повноваженнями та додатковими кош-тами на місцевий рівень спустилася й корупція, бо місцеві чиновники фактично отримали монополію на виділення земельних ділянок, надання дозволів на будівництво та введення об’єктів в експлуатацію», — сказала політик, зауваживши, що зараз в парламенті розглядаються законопроекти, які передбачають запровадження єдиної державної електронної системи у сфері містобудування, щоб було зрозуміло, хто які рішення ухвалював та хто за них несе відповідальність.

Під час панельної дискусії «Соціальна політика: ліквідація соціальних фондів, пенсійна реформа, оновлення трудового законодавства» голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова поінформувала, що під час дії воєнного стану ухвалено 12 законопроектів, які стосуються соціальної політики. Зокрема, було ухвалено зміни до Кодексу законів про працю, які стосувалися організації трудових відносин в умовах воєнного стану, а також закон, який дав змогу українцям дуже швидко отримувати додаткову та часткову кваліфікацію. Поряд із цим було розпочато реформу сфери зайнятості, що, на думку Г. Третьякової, призвело до малої кількості безробітних.

Крім того, було підтримано законодавчі ініціативи, які передбачають додаткові підстави для розірвання трудових договорів під час дії воєнного стану, запроваджують трудові відносини з нефіксованим робочим часом.

Ще один ухвалений законопроект передбачає приєднання Фонду соціального страхування до Пенсійного фонду. «Будь яка реформа податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску неможлива без зміни порядку обслуговування соціальних фондів та соціального страхування зокрема», — підкреслила народна депутатка.

Учасники дискусії також обговорили представлені економістом Олегом Гетманом висновки щодо виконання ТОП-10 пріоритетів коаліції та оновлені завдання для парламенту та уряду.

Довідково

Організаторами форуму є Національна бізнес-коаліція та Українська рада бізнесу, які об’єднали понад 100 бізнес-асоціацій, що представляють більш як 40 тисяч підприємств з усієї країни.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.