На знімку: Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Голова Хорватського Сабору Гордан Яндрокович відкрили пам’ятний знак у Ловрані (Хорватія), присвячений Іванові Франку.

Саміт має на меті активізувати парламентський вектор Кримської платформи задля просування зусиль із деокупації півострова. Учора обговорення звільнення та реінтеграції Криму відбулося на рівні експертів. У вітальному слові до експертного форуму Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук окремо подякував Голові Хорватського Сабору Гордану Яндроковичу, усім хорватським друзям і партнерам за послідовну підтримку України у цей непростий час.

«Особливо приємно вітати хорватських експертів, правозахисників, урядовців та дипломатів, які долучаться до сьогоднішнього заходу, ділячись власним досвідом перемоги, повернення до мирного життя, здобуття членства у Європейському Союзі та НАТО. Шляху, який пройшла Хорватія, і який ще пройде Україна», — зазначив Руслан Стефанчук.

За словами Голови Верховної Ради, той факт, що Перший Парламентський саміт Кримської платформи відкривається експертним обговоренням, «є усвідомленням високої ролі громадянського суспільства у збереженні незламного духу спротиву, деокупації та майбутньої реінтеграції Криму».

«Власне, від самого початку російської агресії у 2014 році саме неурядові організації, експерти та активісти взяли на себе непросту, лідерську місію моніторити ситуацію на терені, допомагати тим, хто зазнає політичних переслідувань, репресій та катувань, документувати злочини проти людяності, щоб усі винні понесли справедливе покарання, — акцентував Руслан Стефанчук. — Хочу особливо наголосити на ролі експертного середовища у творенні міцного інтелектуального, ідейного та правового підґрунтя для Кримської платформи, як плацдарму української політики повернення Криму. Без ваших зусиль не була б можливою розробка закону про соціальний та правовий захист політичних в’язнів. Ваш внесок у розробку законопроекту про захист кримськотатарського народу також є неоціненним. Продовжуйте цю важливу діяльність, яку бачу у напрацюванні висновків і підготовленні рішень, що уже завтра мають лягти в основу деокупації та реінтеграції Криму в Українську Державу, його відбудову і розквіт як неповторної української перлини».

25 жовтня розпочнеться безпосередньо саміт, участь у якому візьмуть, окрім голів парламентів України та Хорватії, Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Загалом на заході працюватимуть понад 40 іноземних делегацій та 50 представників парламентів і міжпарламентських асамблей. Очікується, що сьогодні, 25 жовтня, до учасників саміту звернеться Президент України Володимир Зеленський.

26 жовтня відбудеться онлайн-конференція омбудсменів та голів національних інституцій з прав людини «Битва за права людини. Крим. Україна. Світ», організована спільно Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем та омбудсвумен Республіки Хорватія Теною Шимонович Айнвальтер.

За підсумками саміту очікується схвалення підсумкової заяви.

Фото: rada.gov.ua