Напередодні Дня пам’яті Захисників України за участі членів Кабінету Міністрів, центральних органів виконавчої влади та народних депутатів під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка відбулася зустріч із представниками сімей тих, хто загинув у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Учасники зібрання заслухали інформацію радниці-уповноваженої Президента з питань забезпечення прав захисників, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та представників профільних міністерств з приводу стану питань, пов’язаних зі статусом ветеранів, учасників бойових дій та загиблих захисників і захисниць. Спілкуючись із родичами загиблих, представники влади окремо зупинилися на проблемах, пов’язаних із соціальними гарантіями для них.

Для того, щоби на парламентському рівні долучитися до розв’язання проблем тих, хто втратив на війні найрідніших, Перший заступник Голови Верховної Ради дав кілька доручень. Зокрема, він звернувся до голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича з проханням комплексно опрацювати питання щодо удосконалення механізму розслідування обставин загибелі військовослужбовців під час проходження військової служби, а також випадків небойових втрат військовослужбовців.

Олександр Корнієнко також зауважив: під час зустрічі з представниками родин загиблих йшлося про те, що перелік підстав звільнення військовослужбовців із військової служби необхідно розширити. До законодавства варто внести зміни і в частині надання можливості таким категоріям осіб, як падчерка та пасинок відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, у випадках, якщо особи з числа членів їх сімей були військовослужбовцями або працівниками утворених, відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі у військових діях. Перший заступник Голови Верховної Ради очікує на те, що пропозиції вирішення окреслених проблем знайдуть відображення у законодавчих пропозиціях.

Ще один лист від імені Першого заступника глави парламенту адресований голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галині Третьяковій. Олександр Корнієнко сподівається, що на цій платформі народні депутати попрацюють над удосконаленням механізмів, що стосуються соціальних гарантій та виплат членам сімей загиблих захисників та захисниць України в частині забезпечення рівного обсягу прав та соціальних виплат для всіх загиблих з 2014 року і аж до моменту закінчення воєнного стану в нашій країні. Членів цього комітету також просять розглянути можливості запровадження змін, якими буде передбачено одночасне отримання однієї або більше пенсій (додаткових грошових виплат) особам, які перебувають у статусі ветерана війни та членами сімей загиблих захисників та захисниць. Також ідеться про створення консультаційних центрів для пришвидшення процесів, пов’язаних із забезпеченням прав і свобод захисників та захисниць, при місцевих державних адміністраціях. О. Корнієнко звернувся до колег із профільного комітету з проханням підготувати листа місцевим адміністраціям та органам місцевого самоврядування щодо посилення координації їх діяльності та взаємодії з територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади щодо процедур оформлення документів для сімей загиблих захисників.

Перший заступник Голови Верховної Ради звернувся також до голів обласних військових адміністрацій та Київської міської військової адміністрації. Він наголосив на необхідності шанобливого і толерантного ставлення посадових осіб органів державної влади та представників місцевого самоврядування до ветеранів війни та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих ветеранів, захисників та захисниць. Та попросив сприяти у вирішенні проблемних питань за їх зверненнями на місцевому рівні. Увага звертається і на необхідність гідного вшанування та увічнення пам’яті захисників України з використанням необхідного церемоніалу поховання, із врахуванням вимог військового статуту та використанням різноманітних засобів меморалізації.

Місця вшанування пам’яті полеглих потребують належного догляду, вказує у листі-зверненні Перший заступник глави парламенту. Також потрібен контроль задля недопущення актів вандалізму в таких місцях. «Заходи щодо утримання пам’ятників, пам’ятних знаків, секторів військових поховань, місць поховань загиблих захисників та захисниць мають проводитися із залученням представників ветеранських та молодіжних громадських організацій, а також активних громадян, котрі сприяли формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до пам’яті полеглих», — йдеться в листах до представників влади на місцях.

Маємо пам’ятати кожного героя, який віддав своє життя, захищаючи Україну, її волю та незалежність, переконаний Олександр Корнієнко. Шанобливе та ввічливе ставлення до ветеранів війни та членів сімей загиблих -це найменше, чим ми можемо віддячити героям, які стали на захист наших домівок, наголосив він.

Фото з Телеграм-каналу Верховної Ради України.