Ця загальносвітова практика — вимога до державних закупівель — тепер є і в Україні. Про це розповів ініціатор закону про локалізацію народний депутат України Дмитро Кисилевський (на знімку).

«Закон починає працювати: українські працівники отримали роботу», — зазначив він.

Парламентарій наводить усім зрозумілу аналогію: просування цієї ідеї було схоже на стратегію війни. Тут були і «диверсійні групи» опонентів, які блокували прийняття закону і розробку нормативної бази під нього. Були «бомбардування» через заяви у засобах масової інформації. Були й «союзники», які в останній момент вимагали болючих компромісів в обмін на свою підтримку.

«Було й мужнє рішення Президента Володимира Зеленського, який оцінив і підтримав ідею локалізації попри застереження від «партнерів», — згадує Дмитро Кисилевський.

Закон запрацював із середини липня. І українці вже починають фіксувати перші результати. Зараз закони і постанови із простих букв перетворюються на реальний результат у вигляді замовлення для українських підприємств і роботу для українських громадян.

Так, днями Львівська ОДА отримала перших 25 шкільних автобусів, виготовлених на Черкащині. Закупівля була проведена за новою процедурою — до участі допускались лише товари, частина яких вироблена в Україні.

«Нарешті механізм підтримки власної економіки, який застосовують усі передові країни світу, запрацював і в Україні», — підкреслив депутат.

Загалом контракт передбачає поставку 126 автобусів. Щоб виробити ці автобуси, український завод придбав шасі в Японії, а решту замовив на десятках підприємств по всій Україні. Тим самим запустив цілий виробничий ланцюг.

«Залізничний транспорт, міський транспорт, продукція енергетичного машинобудування, комунальна і спеціальна техніка — тепер під час закупівлі цієї продукції державою гроші українців будуть витрачатись лише при наявності хоча б десяти відсотків української складової. Це мінімальний поріг, встановлений на 2022 рік. Щороку ця вимога збільшуватиметься на п’ять відсотків, поки не досягне сорока. Навіть в умовах воєнного стану ми маємо постійно думати про те, як забезпечити громадян роботою, в тому числі в Дніпрі. Бо це зрозуміло всім: потужний тил — сильний фронт», — вважає Дмитро Кисилевський.

Дніпро.

Фото з архіву Д. Кисилевського.