Сьогодні відбулися двосторонні зустрічі глави українського парламенту з колегами з Австрії, Норвегії та ПА ОБСЄ.

Руслан Стефанчук подякував колегам-спікерам за те, що відгукнулися на його запрошення та взяли особисту участь у важливому для України заході найвищого парламентського рівня.

Він зауважив, що країни та парламенти, які представлені сьогодні на Саміті, є не просто колегами, а насамперед щирими друзями, що особливо проявляється у сталій допомозі та підтримці України у її боротьбі з російським агресором.

Зокрема, глава українського парламенту закликав колег-спікерів докласти всіх зусиль, щоб Україна отримала те військове озброєння, яке є вкрай необхідним сьогодні для переваги на полі бою і захисту мирних громадян та об’єктів інфраструктури у містах, які бомбардуються останнім часом з особливою жорстокістю.

Він зауважив, що росія суттєво змінила свою тактику і почала терористичну діяльність проти України: «Вона демонструє всьому світу не тільки те, що не поважає закони і звичаї війни, а й воює проти мирного населення, бомбардуючи житлові квартали, дитячі ігрові майданчики, лікарні, школи, інші об’єкти інфраструктури».

Також глава парламенту України подякував за вже надану допомогу Україні та закликав європейських парламентаріїв до прийняття низки важливих політичних рішень, зокрема визнання росії державою-терористом, продовження санкційного тиску, гуманітарної, військової та фінансової підтримки України, залучення до відбудови та відновлення нашої держави.

«Ми чітко розуміємо, що темрява колись мине. А ми сьогодні на боці світла, яке об’єднало сили всього цивілізованого світу в боротьбі зі злом, що має назву «росія», свідченням чого є наш Парламентський саміт», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Під час зустрічі Президент Національної Ради Республіки Австрія Вольфганг Соботка наголосив, що Австрія рішуче засуджує поведінку росії, зокрема нещодавні жорстокі обстріли українських територій та удари по інфраструктурі України.

«Позиція Австрії щодо цього — це воєнний злочин, і ми маємо зробити все, щоби його розслідувати. Те, що відбувається в Україні, виключно вина росіян», — підкреслив Вольфганг Соботка, додавши, що влада Австрії стоїть і стоятиме на боці України.

Своєю чергою, Президент Стортингу Королівства Норвегія Масуд Гаракхані повідомив, що у його країні досить велика увага суспільства прикута до ситуації в Україні, а політики готові підтримувати нашу країну і далі, зокрема у фінансовому та військовому аспектах.

«У Норвегії рішення щодо надання воєнного обладнання ухвалюється урядом. Добре те, що уряд в Норвегії часто консультується з парламентом, ми робимо це шляхом публічних обговорень», — підкреслив Масуд Гаракхані та пообіцяв якнайшвидше обговорити пропозиції надання військової допомоги Україні з міністром оборони.

Президент ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт також запевнила українського колегу в тому, що її присутність на представницькому Саміті є свідченням того, що Асамблея «стоїть поруч з Україною».

«Важливо робити все, що ми можемо, щоб зберегти це об’єднання, об’єднання заради суверенітету України. Всі колеги разом підтримують Україну!», — наголосила Маргарета Седерфельт.

***
У другий день Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустрічі з колегами-спікерками європейських країн, які взяли участь у пленарному засіданні країн на Кримській платформі у Загребі.

Зокрема, глава українського парламенту зустрівся зі спікерками парламентів Чехії, Латвії та Швейцарії.

Руслан Стефанчук щиро подякував колегам за їхню принципову позицію у підтримці України в її боротьбі з російським агресором на парламентському рівні, зокрема, за особисту присутність спікерок на Саміті.

«Наше об’єднання тут, на потужному парламентському заході, — це найкраща демонстрація путіну, що у відповідь на його загрози ми стаємо ще сильнішими», — наголосив Руслан Стефанчук.

Окрім того, він проінформував колег про поточну ситуацію в Україні, посилення росією терористичних актів проти мирного населення та об’єктів інфраструктури, наголошуючи, що до такої тактики росія вдається, тому що не отримує жодних успіхів на фронті.

Також глава парламенту України закликав колег продовжувати підтримувати нашу державу в усіх сферах, які є важливими для перемоги над окупантом і загарбником — росією.

«Я розраховую на те, що рівень нашого міжпарламентського зв’язку залишатиметься таким само міцним та ефективним і надалі. Хочу підкреслити й подякувати за ту підтримку, яку ми почули від вас сьогодні: це підтримка України, це підтримка українського парламенту, Українського народу», — за-
значив Руслан Стефанчук.

«Чим ми можемо ще допомогти?» — це питання стало головним лейтмотивом зустрічі з Головою Палати Депутатів Парламенту Чеської Республіки Маркетою Пекаровою Адамовою, яка привітала успішне проведення Саміту та запевнила, що Чехія й надалі готова до всебічної та постійної підтримки України, зокрема на парламентському рівні.

«Питання визнання росії державою-терористом має бути наступним кроком, з огляду на те, що відбувається в Україні сьогодні. Війна проти мирного населення, створення гуманітарної кризи — це переконливі аргументи для нашого позитивного рішення у цьому питанні», — запевнила Маркета Пекарова Адамова.

Своєю чергою Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін також висловила вдячність за запрошення на Саміт, який, за її словами, подав усьому світу сигнал від парламентів про єдність та гуртування навколо України: «Парламентський рівень є дуже важливим, тому що ми, як парламентарії, представляємо наші народи, і сьогодні йшлося саме про них. Ви боретеся за ваш народ, але ви боретеся й за цінності наших народів».

Спікерка Саейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце, країни, яка стала однією з перших, хто підтримував Україну від початку російської агресії, також висловила побажання посилити рівень міжпарламентського співробітництва між парламентами України та Латвії.

«Демократія під пострілами — це достойно поваги. Я вірю, що ви зможете перемогти. Це ваша боротьба, ваша хоробрість. А ми можемо й готові допомогти. Ми готові підтримувати вас політично та іншим шляхом, тому що те, що робить Україна, стосується і нас», — наголосила Інара Мурнієце.

***
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся зі спікерами країн—учасниць Першого Парламентського саміту Кримської платформи у Загребі. Зокрема, відбулися дво-сторонні зустрічі зі спікерами парламентів Кіпру, Північної Македонії, Молдови та Чорногорії.

Глава українського парламенту висловив щирі та глибокі слова вдячності колегам-спікерам за візит на Саміт, який є важливою складовою у боротьбі України за свої території та незалежність. За його словами, для України парламентський рівень підтримки є визначальним, оскільки саме тут приймаються рішення, що можуть змінити глобальну картину світової безпеки та панування демократичних цінностей.

Спікери обговорили можливі напрями міжпарламентського співробітництва для посилення позицій України в її боротьбі з рф, зокрема глава парламенту України закликав колег напрацювати рішення у своїх парламентах щодо визнання росії державою-терористом, з усіма належними наслідками.

Крім того, Руслан Стефанчук проінформував колег про поточну ситуацію в Україні та закликав і надалі підтримувати боротьбу українського народу з агресором тими можливостями, які є у кожної з країн.

«Для нас дуже важливо, що ви абсолютно чітко і однозначно підтримуєте Україну, і це вияв не тільки поваги до українського народу, але й ваша відданість принципам і нормам міжнародного права та людського співжиття. Це те, що формує держави, віддані європейським канонам. І цього прекрасним свідченням є присутність ваших парламентів тут, на Саміті», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі з Головою Собранія Республіки Північна Македонія Талатом Джафері сторони обговорили послідовну позицію Північної Македонії з підтримки державного суверенітету та територіальної цілісності України, питання, пов’язані з військовою та фінансовою допомогою Україні, санкційним тиском на рф і поверненням Криму та інших окупованих територій до юрисдикції України. Зокрема, мова йшла і про приєднання Північної Македонії до програми відбудови України, яка після нашої Перемоги стане надзвичайно актуальною.

Своєю чергою Голова Палати Представників Республіки Кіпр Анніта Деметрі запевнила українського колегу, що Кіпр буде разом з Україною, наскільки це можливо: «Маємо всі працювати для того, щоб Україна перемогла у цій битві за свою незалежність та повернення законних територій. Ми повинні перемогти разом і ми переможемо!».

Голова Парламенту Республіки Молдова Ігор Гросу подякував українському колезі за високий рівень проведення та організації Саміту і наголосив, що Молдова готова до подальшого міжпарламентського співробітництва задля того, щоб боротьба України завершилася якнайшвидше. 

«Ми маємо багато можливостей і спільних проектів, і це має стати постійним партнерством у подальших наших відносинах як наших парламентів, так і наших країн», — наголосив Ігор Гросу.

Голова Скупщини Чорногорії Даніела Джурович також запевнила українського колегу у потужній та сталій підтримці України Чорногорією.

«Чорногорія буде підтримувати вашу країну і народ. Ми щасливі бути вашими друзями!», — наголосила Даніела Джурович.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.