«Багато хто хоче припинення війни, перемир’я. Але, як сказав пан Президент Зеленський, Україна хоче досягти справедливого миру. Я поділяю цю думку: справжнього миру не буде без справедливості, а несправедливий мир може викликати лише нову війну», — сказав Штайнмаєр 25 жовтня у Києві після завершення переговорів з Володимиром Зеленським.

У свою чергу глава Української держави зазначив, що внесок Німеччини в рух України до відновлення територіальної цілісності вагомий і значущий. Він подякував Німеччині за надання сучасної системи протиповітряної оборони IRIS-T, яка дуже добре показала себе в захисті неба й порятунку людей, та висловив сподівання на продовження підтримки у цій сфері.

«Сьогодні це справді пріоритет, ми всі це відчуваємо. Сподіваюся, що вже найближчим часом ми зможемо отримати ще кілька відповідних систем. Я поінформував пана Президента щодо інших наших оборонних потреб — вони також пріоритетні для захисту нас із вами, для захисту всіх українців і звільнення нашої землі. Зокрема, це стосується систем артилерії, бронетехніки, іншого озброєння», — розповів Володимир Зеленський, повідомляє Офіс Президента.

Франк-Вальтер Штайнмаєр зазначив, що для нього було важливо прибути в Україну в час, коли вона потерпає від ракетних і дронових атак росії, і продемонструвати українському народові солідарність і підтримку ФРН. Він розповів, що мав змогу відвідати Корюківку на Чернігівщині, яка постраждала від російського вторгнення, та поспілкуватися з місцевими жителями, котрі побували в окупації.  Він повідомив, що Україні був переданий так званий зимовий пакет, який містить мобільні генератори, машини для переробки деревини для опалення.

Під час перемовин сторони також предметно обговорили фінансову й подальшу політичну підтримку України та детально зупинилися на питаннях відбудови. У цьому контексті Франк-Вальтер Штайнмаєр відзначив важливість укладення партнерств між містами Німеччини та України, і прикладом такого муніципального партнерства та солідарності стануть міста Вальдкірхен і Корюківка. Він висловився за те, щоб якомога більше громад України та Німеччини вибудовували такі партнерства, що продемонструє росії нерозривність зв’язків двох країн.

Президенти звернулися до учасників німецько-українських муніципальних партнерств і закликали сприяти майбутньому членству України в Європейському Союзі та обмінюватися найкращими практиками ЄС.