Це представники парламентських асамблей, міжнародних організацій, Європейського Парламенту, США, Хорватії, Великої Британії, Латвії, Естонії, Литви, Чехії, Польщі, Німеччини, Туреччини, Швеції, Канади та Японії, Південної Америки, Африки й Азії. Більшу частину саміту модерували Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та очільник Хорватського Сабору Ґордан Яндрокович, який зазначив, що форум у Загребі дав можливість надіслати сильні послання світові — «про єдність, солідарність, підтримку України перед обличчям російської агресії» — та закликав партнерів не зупинятися на шляху допомоги українському народу заради спільної перемоги.

На початку сесії учасники переглянули відеозвернення Президента України Володимира Зеленського, який наголосив, що через російську збройну агресію Європа опинилася у найнебезпечнішій ситуації з часів Другої світової війни. Президент закликав визволити окупований Крим і зупинити його використання росією як плацдарму для атак на Україну: «Тоді люди відчують, що світ стає безпечнішим».

Власне, більшість міжнародних спікерів зосередилися саме на необхідності відновлення світового порядку на основі міжнародного права, а не права сильного. Про Крим вони згадували саме в контексті відновлення територіальної цілісності України, що дасть змогу, цитуючи Зеленського, повернутися до безпечнішого світу.

Водночас українські спікери чимало уваги приділили ситуації на окупованому півострові. Так, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що репресії, злочини та переслідування, які чинить російська безкарна влада в окупованому Криму, зараз очевидні для всього світу. Він підкреслив, що неможливо описати масштаби трагедії кримськотатарських родин. Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявила, що за дорученням Володимира Зеленського була розроблена стратегія відновлення півострова після деокупації, яка є потужним сигналом українським громадянам, котрі нині в окупації. Вона також згадала одну зі своїх останніх розмов з першим заступником голови Меджлісу кримських татар Наріманом Джелялом, якого не раз згадували під час саміту. Ця розмова стосувалася того, як виживати в умовах окупації, як не зламатися, залишитися вірним собі та стояти на захисті свого народу та цінностей.

Учасники саміту ухвалили підсумкову декларацію («Голос України» подає її текст повністю на стор. 2), у якій, зокрема, визначається, що стратегічною метою Першого Парламентського саміту Кримської платформи є заснування та реалізація ефективного парламентського виміру співробітництва між учасниками для сприяння підвищення глобальної та внутрішньої поінформованості щодо ситуації на Кримському півострові під тимчасовою окупацією росії.

Вл. інф.