Від самого початку повномасштабної війни є очевидним той факт, що держава-агресор цілеспрямовано знищує нашу країну. Ми втрачаємо людей, руйнується цивільна та критична інфраструктура, завдаються удари по житловому фонду. Але внаслідок бойових дій щодня руйнуються та грабуються ще й сотні наших пам’яток та культурних цінностей.

З огляду на це, народні депутати зауважують, що в нас і досі відсутнє правове регулювання електронної інформаційно-комунікаційної системи, яка б давала змогу збирати, накопичувати, захищати, обліковувати, відображати та обробляти реєстрові дані про культурну спадщину (нерухому, нематеріальну та рухому). Не існує також і відповідної реєстрової інформації та органу державної влади, що забезпечує створення, функціонування та ведення такого публічного електронного реєстру.

Правове регулювання у сфері охорони культурної спадщини, нематеріальної культурної спадщини, музейної справи, вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей передбачає функціонування окремих електронних систем, вказують парламентарії. Ці системи мають включати геопросторові дані, метадані та сервіси тощо.

Водночас, кажуть депутати, необхідно створити умови для забезпечення населення культурними послугами, для раціонального та ефективного використання наявних ресурсів і модернізації матеріально-технічної бази закладів культури. Тож постає питання щодо створення сучасних центрів культурних послуг. Такі багатофункціональні заклади могли б надавати комплекс культурних послуг. Ефективне управління закладами культури та державним майном, що за ними закріплено, є запорукою сталого та належного національно-культурного розвитку суспільства, переконані законотворці.

Відтак вони пропонують на законодавчому рівні забезпечити можливість безоплатно передавати майно, яке не забезпечує статутну діяльність, від державного або комунального закладу культури іншому закладу культури. А також впровадити електронні реєстри обліку й управління культурною спадщиною та культурними цінностями України і забезпечити їх ведення центральним органом виконавчої влади. Це забезпечить формування державної політики у сферах культури та мистецтв, упевнені народні депутати. Центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, пропонують надати повноваження щодо прийняття рішення про проведення експерименту із впровадження електронних реєстрів обліку та управління культурною спадщиною та культурними цінностями України, строк якого не перевищуватиме двох років. А уряду пропонують вжити заходів для утворення державного підприємства з метою організації створення, модернізації, розвитку, адміністрування та забезпечення функціонування електронних реєстрів обліку й управління культурною спадщиною, культурними цінностями України.

Усе це враховано в проекті змін № 8024 до закону про культуру в частині провадження та ведення електронних реєстрів обліку та управління культурною спадщиною та культурними цінностями. Цей документ уже розглянули на засіданні Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики й ухвалили рішення рекомендувати парламенту взяти його за основу.

Водночас у висновку профільного комітету наголошується: «Для комплексної реалізації норм законопроекту під час його доопрацювання до другого читання необхідним може бути також узгодження положень із нормами, що не були предметом розгляду в першому читанні і внесення до них відповідних поправок, що відповідають предмету правового регулювання цього законопроекту. Зокрема, може бути доцільним внесення відповідних змін до статті 12 Закону «Про культуру», а також до законів «Про охорону культурної спадщини», «Про музеї та музейну справу», «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» та інших спеціальних законів у сфері культури з метою відповідного передбачення і в цих законах функціонування електронних реєстрів обліку культурної спадщини і культурних цінностей України й урегулювання, яким чином співвідносяться та взаємодіють реєстри, переліки, списки, які наповнювалися відомостями відповідно до цих законів».

На знімку: бомбардування Чернігова частково знищило пам’ятку архітектури – будівлю колишнього Музею українських старожитностей В.В. Тарновського кінця ХІХ ст., в якій останнім часом розташовувалася обласна дитяча бібліотека.

Фото із сайту Еспресо.