Вітаючи колегу, Президент України Володимир Зеленський відзначив, що високий гість став першим лідером африканської держави, який відвідує Україну після 24 лютого і має змогу почути правду щодо ситуації в нашій країні.

Глава Української держави наголосив, що розв’язана росією злочинна війна та свідомо спровоковані кризи на продовольчому, енергетичному ринках і в міжнародних відносинах значно погіршили соціальні та політичні умови в десятках країн Африки, Азії та Європи.

Лідери предметно обговорили зусилля України для подолання глобальної продовольчої кризи. Зокрема, В. Зеленський нагадав, що сьогодні росія блокує 170 суден із зерном для країн Африки та Азії. Також йшлося про створення зернового хабу в країнах ECOWAS. Крім того, за словами В. Зеленського, в наших держав є й інші спільні виклики, зокрема ПВК Вагнера.

Зі свого боку Президент Гвінеї-Бісау наголосив, що сьогодні надзвичайно важливим є питання продовольчої безпеки, експорту аграрної продукції та мінеральних добрив до Африки, а тому має бути знято блокування великої кількості суден у Чорному морі.

Умару Сісоку Ембало також розповів, що поінформував Володимира Зеленського про свої переговори з керівництвом росії напередодні. Крім того, Президент Гвінеї-Бісау наголосив, що був шокований побаченим під час відвідання кількох регіонів і міст України, які постраждали внаслідок російської агресії.

На знімку: Володимир Зеленський та Умару Сісоку Ембало.

Фото з сайту: president.gov.ua