На Запорожжі цього року за порушення клятви Гіппократа і зловживання у сфері охорони здоров’я порушено 11 кримінальних справ, чотири із них передано до суду. До відповідальності притягнуто 72 медпрацівників і 24 посадовців. Перший заступник прокурора області Дмитро Потоцький під час брифінгу заявив, що медики не лише зловживають тендерними процедурами під час закупівель ліків, зробили обов’язковими благодійні внески пацієнтів, а й усіляко прикривають винуватців у смерті вагітної жінки.
Лише прокурорська перевірка дала змогу вийти на грубі порушення в діях лікаря, які призвели до фатальних наслідків. Винний у загибелі жінки звільнився з роботи і влаштувався до сусідньої клініки. Єдине покарання, яке він отримав, — позбавлення вищої категорії під час переатестації. Наразі прокуратура за фактом смерті вагітної розпочала кримінальне провадження, триває досудове розслідування.
Правоохоронці також встановили, що в запорізьких лікарнях майже 80% пацієнтів платять за медичну допомогу. Третина з них — пенсіонери та інваліди.
Запоріжжя.