У заході також взяли участь народні депутати — представники профільного Комітету гуманітарної та інформаційної політики, провідні фахівці та експерти у галузі медіа.

«Ми не маємо згортати демократію, ринкову економіку та всі критерії, які є базовими та фундаментальними для вступу в Євросоюз. Вони мають в Україні бути та розвиватися», — наголосив насамперед Олександр Корнієнко. Він повідомив, що є дискусія щодо врегулювання частини виборчого законодавства, яка стосується використання агітації, реклами медіа тощо.

«Усі політики, які так чи інакше зараз є сучасними політиками, точно знають, що таке медійний складник виборчої кампанії», — зазначив Перший віцеспікер, додавши, що такі дискусії мають відбуватися, щоби покращився досвід. За приклад Олександр Корнієнко навів європейські демократії та інше регулювання в таких країнах. 

«У дискусії народжується істина. У парламентській дискусії будуть обговорюватися правки, відбудеться засідання підкомітету», — зауважив Перший заступник, акцентувавши, що «добре, що це все вже відбувається в режимі підготовки законопроекту: ми зможемо його зробити кращим».

«Є вимоги від європейських колег щодо єдиного місця регулювання медіа. Маємо довіряти цьому та говорити про вибори в межах Закону про медіа. Якщо потрібні будуть додаткові зміни в законодавстві, ми готові попрацювати над цим», — акцентував Олександр Корнієнко. 

«Є надія, що Закон про медіа Парламент почне розглядати принаймні до Нового року, адже це одна із головних семи вимог Єврокомісії. Ми чули позицію Президента. Ми згодні, що до нового року варто із цим впоратися», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Крім того, під час зустрічі обговорили питання регулювання передвиборної агітації та висвітлення перебігу виборів у ЗМІ, зокрема міжнародний досвід, стандарти та практики.

Також фахівці презентували учасникам круглого столу основні зміни до Виборчого кодексу та Закону України «Про всеукраїнський референдум» та основні правки до другого читання в частині Виборчого кодексу та Закону України «Про всеукраїнський референдум».

Фото: «Громадянська мережа «ОПОРА».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України