«Якщо ж узяти період із початку війни, то ми відкрили 23 кримінальні провадження щодо таких персонажів, вже є 33 підозрювані — від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних корегувальників вогню в рясах», — каже очільник СБУ.

Він наголошує, що українські спецслужби розуміють усі можливі загрози ворожого впливу в діяльності УПЦ московського патріархату. За словами Василя Малюка, це середовище є ідеальним полем для функціонування ворожої резидентури.

«Тому цей напрям ми відпрацьовуємо якісно», — каже керівник СБУ. Він нагадав про затримання у Вінницькій області «священнослужителя» УПЦ МП, одногрупника московського патріарха кіріла, який постійно комунікував із ФСБ.

«Виявлено підтверджувальні матеріали, зокрема переписку в месенджерах», — підкреслив Василь Малюк.

Ще 3 квітня очільник російської православної церкви кіріл (гундяєв) підчас відправи літургії у храмі збройних сил росії в підмосковній Кубинці виступив із промовою, в якій підтримав армію рф у її вторгненні в Україну. Він закликав російських солдатів бути вірними присязі та усвідомити «історичну важливість моменту». За вісім місяців повномасштабної війни проти сусідньої держави московський патріарх жодного разу не засудив агресію кремля та військові злочини, вчинені проти мирного населення і українських військовослужбовців. Його риторику про «народи святої Русі», які страждають через те, що їх нацьковують якісь «зовнішні сили» в Україні ретранслюють представники УПЦ МП. Вони освячують військову техніку в Криму і на Донбасі, яка вбиває українців та підрозділи армії агресора.

8 квітня у Дніпропетровській області за підозрою у співпраці з росією було затримано священика УПЦ МП ігумена Матвія. Настоятель одного із храмів, починаючи з 24 лютого, під час богослужінь говорив про підтримку позиції патріарха кіріла щодо війни в Україні, виправдовував вторгнення росії в нашу державу та давав вказівки парафіянам щодо надання допомоги армії агресора. Ігумен рішенням суду заарештований.

На Житомирщині 64-річний настоятель церкви московського патріархату в одному із сіл Новоград-Волинського району в березні цього року у зверненнях до прихожан виправдовував злочинні дії путіна. Він переконував мирян у тому, що росія не напала на Україну, а прислала свою армію, щоб «визволити українців від нацистів та бандерівців і захистити російськомовне населення». За словами речниці обласної прокуратури Тетяни Гоші, піп-колаборант стверджував, що «вбиває мирних мешканців та знищує їхні домівки не російська, а українська армія».

Заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, архієпископ Євстратій (Зоря) наводить приклад того, що УПЦ МП чужа українцям і демонструє відеосвідчення того, як у Мелітополі духовенство «з радістю та сльозами щастя на очах» голосує за анексію української території» і щиро каже «завжди були проти України! І чекали цього весь час!».

Архієпископ зазначає, що «якби московський патріархат в Україні десятиліттями не насаджував ідей про «святую русь», «трієдіний народ» та інші конструкції «русского міра», у путінського рішення напасти на Україну і знищити її не було б ідеологічного фундаменту.