В урочистостях, зокрема, також брали участь Президентка Європарламенту Роберта Мецола, Спікерка Саейми Латвії Інара Мурнієце, Президент Латвії Егілс Левітс, разом із Першою Леді, Прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш, Спікерка Парламенту Литви Вікторія Чміліте-Нільсен, Спікер Парламенту Естонії Юрі Ратас, Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький.

Від імені Українського народу та Верховної Ради України Віцеспікерка Олена Кондратюк привітала пані Голову Інару Мурнієце та усіх депутатів із 100-річчям Саейми Латвійської Республіки.

Вона нагадала, що 100 років тому відбулися всенародні вільні та демократичні вибори до Першої Саейми Латвії і народ Латвії свідомо зробив свій цивілізаційний вибір — стати на шлях народовладдя, представницької демократії, парламентської Республіки.

Олена Кондратюк відзначила, що Український і Латвійський народи об’єднують сильні традиції парламентаризму, народовладдя, демократії та боротьби за свою свободу.

«Між нашими народами багато спільного. Нас об’єднує тривала боротьба з радянською окупацією і жорстким тоталітарним режимом. Сьогодні нас об’єднує спільна боротьба з російським агресором, який прагне відновити імперію зла, мріє знову поневолити вільну Україну та вільні країни Балтії. Наші народи дуже добре знають — яке це велике, підступне зло і чому його треба перемогти», — наголосила Віцеспікерка.

Вона звернула увагу, що 24 жовтня минуло рівно 8 місяців, відколи почалося масштабне російське вторгнення в Україну.

«Ця війна насправді триває вже більше 8 років. І сьогодні в Україні росія воює проти європейських цінностей. Це означає, що лише перемога України та повне відновлення нашої територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах є реальною гарантією безпеки для країн Балтії, Польщі, Молдови, Грузії. Гарантією миру і безпеки в усій Європі», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Віцеспікерка підкреслила, що героїчні Збройні Сили України йдуть вперед, у контрнаступ, звільняючи тисячі квадратних кілометрів Української землі.

«Сьогодні нам, як ніколи, потрібна підтримка та допомога вільного світу, щоб закріпити і розвинути цей успіх — контрнаступ Свободи і Демократії. І особливої ваги і сили голосу, на моє переконання, набуває міжнародний парламентський вимір солідарності з Україною та протидії російській агресії!» — висловила переконання Олена Кондратюк.

Вона зазначила, що дуже чітко відчула це на Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який успішно, на дуже високому рівні, пройшов у хорватському Загребі.

«Україна на цьому саміті отримала потужний сигнал міжнародної парламентської підтримки! І я особисто дуже вдячна пані Інарі, а також головам парламентів Естонії та Литви, всім національним парламентам, як інституціям, за активну участь у роботі Саміту. За підтримку важливої заключної Резолюції.

Ми побачили єдність всіх парламентів ЄС і країн, які взяли участь у Саміті! А це — 55 офіційних делегацій. Єдність у тому, що Крим — невід'ємна частина України! Так само, як території Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей», — акцентувала Олена Кондратюк.

Вона також висловила повну солідарність з Головою Латвійського Парламенту Інарою Мурнієце, яка у своєму виступі на Саміті сказала, що «лише повна перемога України та повна поразка росії гарантуватимуть тривалий мир в Європі».

Верховна Рада України дуже цінує заклик Парламенту Латвії до парламентів Європи та світу — створювати групи підтримки Кримської платформи. Рішуче приймати заяви, декларації та рішення на підтримку України. Спільно протидіяти російським наративам і пропаганді, яка отруює передусім європейські суспільства.

«Маємо пояснювати — це не Україна та українці винні у погіршенні соціально-економічного становища в Європі, а росія. І це — прямий наслідок російської агресії та імперських зазіхань», — наголосила Олена Кондратюк.

При цьому рішучість, лідерство, відповідальність та сміливість парламентів Балтії в ухваленні рішень на підтримку України надихають і є прикладом для наслідування іншими країнами світу.

«Саейма серед перших відгукнулася на звернення Верховної Ради — не побоялися сказати і визнати правду, що дії росії в Україні — є тероризмом, а росія — державою, яка спонсорує тероризм», — відзначила Олена Кондратюк.

Вона також нагадала, що Парламент Латвії одноголосно прийняв заяву на підтримку надання Україні статусу країни-кандидата на членство в Європейському Союзі, країни Балтії повністю поділяють та підтримують наші євроатлантичні прагнення і заявку на членство в НАТО.

При цьому Латвія, Литва та Естонія також проявили лідерство і у притягнення російських воєнних злочинців до міжнародної кримінальної відповідальності. Водночас загальна економічна, військова, гуманітарна і фінансова підтримка Латвією України вже склала 1% від ВВП:  «Це неймовірний показник, за яким стоїть справжня людяність, дружба і партнерство». 

«Сьогодні мені приємно відзначити, що Верховна Рада України, парламенти Латвії, Литви, Естонії, Польщі та Хорватії, інших країн Центрально-Східної Європи, країн Тримор’я — фактично формують новий потужний регіональний міжпарламентський союз.

Цей союз демонструє, що попри змагальність, політичну конкуренцію, різні політичні партії, які представлені в національних парламентах,  вони виступають єдиним фронтом проти російської агресії. Єдиним голосом — проти порушень міжнародного права. Єдиною командою — за вільну, сильну, успішно і демократичну Європу, незалежну від будь-яких російських впливів і шантажу», — наголосила Олена Кондратюк.

На переконання Віцеспікерки Українського Парламенту, це є найкращою відповіддю усім намаганням і розрахункам росії зруйнувати єдність народів Європи та їх представництва у законодавчих органах влади в питаннях підтримки України та збереження спільних європейських цінностей.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Виступ Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк з нагоди 100-річчя Саейми Латвійської Республіки

Шанові друзі, колеги!

Від імені Українського народу та Верховної Ради України, від щирого, дружнього і відкритого серця, хочу привіти Вас, пані Голово, та усіх депутатів із 100-річчям Саейми Латвійської Республіки.

100 років тому відбулися всенародні вибори до Першої Саейми Латвії.

Прикметно, що ці вибори пройшли за найвищими стандартами демократії та народовладдя: на загальних і рівних засадах, з повагою до таємного голосування, на основі пропорційного представництва.

Це говорить про те, що ще 100 років тому народ Латвії свідомо зробив свій цивілізаційний вибір - стати на шлях народовладдя, представницької демократії, парламентської Республіки.

Між нашими народами багато спільного.

Нас об’єднує тривала боротьба з радянською окупацією і жорстким тоталітарним режимом.

Сьогодні нас об’єднує спільна боротьба з російським агресором, який прагне відновити Імперію зла, мріє знову поневолити вільну Україну та вільні країни Балтії.

І ми дуже добре знаємо, яке це велике, підступне зло і чому його треба перемогти.

Я хочу відзначити, що нас також об’єднують сильні традиції парламентаризму.

Якщо провести історичні паралелі, то за Конституцією Української Народної Республіки, ухваленої у квітні 1918 року – незалежна і самостійна Україна проголошувалася парламентською Республікою.

Ми з вами вільні люди, які цінують свободу і народовладдя. Ми прагнули і прагнемо вільно обирати своїх представників для спільного ухвалення найважливіших рішень.

Ми однаково розуміємо та цінуємо свободу вибору і свободу слова. Унікальну цінність прав людини, суспільних і політичних дискусій, конструктивної критики, політичної конкуренції, змагальності ідей.

Усе це якісно відрізняє нас від тих порядків - АНТИдемократичних, АНТИлюдяних цінностей, які сьогодні силою, зброєю і ядерним шантажем, псевдореферендумами та псевдоанексією намагається нав'язати росія своїм сусідам.

24 жовтня минуло рівно 8 місяців, відколи почалося масштабне російське вторгнення в Україну. Велика війна, якої європейська цивілізація не знала з часів завершення Другої світової.

Це війна з російським агресором в Україні, яка триває уже 8 років.

Її могло б не статися, якби не повторювалися помилки минулого та були вчасно вжиті рішучі заходи ще тоді, у 2014 році, під час анексії Українського Криму.

Це війна, яка вкотре довела, що будь-які намагання замирити режим, який марить реставрацією імперії та зневажає європейські і загальнолюдські цінності — лише заохочують агресора.

Це не просто російсько-українська війна. Сьогодні в Україні росія воює проти європейських цінностей. А це означає, що будь-яка країна Європи, яка їх поділяє, може стати наступною ціллю для агресії.

Це означає, що лише перемога України та повне відновлення нашої територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах є реальною гарантією безпеки для країн Балтії, Польщі, Молдови, Грузії. Гарантією миру і безпеки в усій Європі.

За ці 8 місяців незламний, вільний народ найсміливішої країни — України довів, що здатен дати гідну відсіч і перемагати так звану «другу армію світу». Наші Збройні Сили звільнили тисячі квадратних кілометрів Української землі, десятки міст і сотні селищ. Ми йдемо вперед, у контрнаступ. І сьогодні нам, як ніколи, потрібна підтримка та допомога вільного світу, щоб закріпити і розвинути цей успіх – контрнаступ Свободи і Демократії.

Особливої ваги і сили голосу, на моє переконання, набуває міжнародний парламентський вимір солідарності з Україною та протидії російській агресії.

Я дуже чітко відчула це на Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який успішно, на дуже високому рівні, пройшов у хорватському Загребі.

Україна на цьому Саміті отримала потужний сигнал міжнародної парламентської підтримки! Ми всі з вами повернулись фактично з полів Саміту.

І я хочу особисто подякувати Вам Інаро, Вам  Вікторіє, Вам Юрію, Вам Біргір, Вам Данієла та вашим національним парламентам, як інституціям, за активну участь у роботі Саміту. За підтримку важливої заключної Резолюції.

Ми побачили єдність всіх парламентів ЄС і країн, які взяли участь у Саміті! А це — 55 офіційних делегацій! Єдність у тому, що Крим — невід'ємна частина України! Так само, як території Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей!

І я повністю згодна з Вами, пані Інаро, коли Ви у своєму виступі на Саміті сказали, що «лише повна перемога України та повна поразка росії гарантуватимуть тривалий мир у Європі».

Ми дуже цінуємо ваш заклик до парламентів Європи та світу — створювати групи підтримки Кримської платформи, рішуче приймати заяви, декларації та рішення на підтримку України, спільно протидіяти російським наративам і пропаганді, яка отруює передусім європейські суспільства.

Маємо разом переконувати, пояснювати,  демонструвати всім і кожному, хто зазнав руйнівного впливу російської пропаганди, що мета українців гідна, чесна, законна, справедлива — звільнити свої окуповані території від агресора і встановити мир.

Що це не Україна та українці винні у погіршенні соціально-економічного становища у Європі, а росія, і це — прямий наслідок російської агресії та імперських зазіхань.

Ми в Україні та у Верховній Раді надзвичайно високо цінуємо нашу з вами співпрацю, партнерство і дружбу. Ми стали ще ближчими, і, скажу щиро, ріднішими у ці непрості часи масштабного російського вторгнення.

Я також пригадую, наскільки теплою була моя робоча поїздка — як Віцеспікерки Верховної Ради України, першої офіційної особи з України, яка прибула до  країн Балтії — у травні 2022 року.

У той час, коли багато хто ще сумнівався, що ми взагалі зможемо вистояти.

Ви простягнули нам свої обійми підтримки, розуміння, співпереживання, солідарності, готовності боротися разом і до кінця — до Перемоги України. І ми ніколи цього не забудемо!

Рішучість, лідерство, відповідальність та сміливість парламентів Балтії в ухваленні рішень на підтримку України надихає нас і є прикладом для наслідування іншими країнами світу.

Ви серед перших відгукнулися на звернення Верховної Ради України, не побоялися сказати і визнати правду, що дії росії в Україні — є тероризмом, а росія — державою, яка спонсорує тероризм.

Ви одноголосно прийняла заяву на підтримку надання Україні статусу країни-кандидата на членство в Європейському Союзі. І ми знаємо, що ви повністю поділяєте та підтримуєте наші євроатлантичні прагнення, нашу заявку на членство в НАТО.

Латвія, Литва та Естонія також проявила лідерство і у притягнення російських воєнних злочинців до міжнародної кримінальної відповідальності. Ви перші країни, які приєдналися до справи України проти рф в Міжнародному суді ООН в рамках Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Загальна економічна, військова, гуманітарна і фінансова підтримка Латвією України вже склала 1% від ВВП! Це неймовірний показник, за яким стоїть справжня людяність, дружба і партнерство.

Сьогодні мені приємно відзначити, що Верховна Рада України, парламенти Латвії, Литви, Естонії, Польщі та Хорватії, інших країн Центрально-Східної Європи, країн Тримор’я фактично формують новий потужний регіональний міжпарламентський союз.

Цей союз демонструє, що, попри змагальність, політичну конкуренцію, різні політичні партії, які представлені в національних парламентах, вони виступають єдиним фронтом проти російської агресії.

Єдиним голосом — проти порушень міжнародного права.

Єдиною командою — за вільну, сильну, успішну і демократичну Європу, незалежну від будь-яких російських впливів і шантажу.

Це є найкращою відповіддю усім намаганням і розрахункам росії зруйнувати єдність народів Європи та їх представництва у законодавчих органах влади в питаннях підтримки України та збереження спільних європейських цінностей.

Тому, коли ми об’єднані, — ми сильні, рішучі та непереможні.

Шановні друзі і колеги!

Дозвольте також привітати вас з успішним проведенням виборів до Саейми Латвійської Республіки. Бажаю Парламенту Латвії, коаліції та новому Уряду, які будуть сформовані за результатами цих виборів,  успіхів у роботі на благо усього Латвійського народу.

Миру вашій країні, мирного неба, добробуту, стабільності і процвітання!