На їхню думку, цей законопроект сприятиме забезпеченню прав українців на безпосередню участь у місцевому самоврядуванні, розвитку громадянського суспільства та участі громадян у процесах ухвалення рішень на місцевому рівні.

Нині побутують думки про те, що законо-проекти, які посилюють демократію, не на часі, зазначив консультант із розвитку механізмів громадської участі Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лукінюк. Утім, наголошує експерт, те, що війна не закінчилася поразкою на третій день вторгнення, значною мірою завдяки й тому, що протистояти ворогу допомагають інструменти демократії.

У Конституції України зафіксовано, що громадяни мають право впливати на владу — і безпосередньо, і через органи місцевого самоврядування. Це право реалізується через закон про місцеве самоврядування, а точніше, через форми, які визначає закон — місцеві ініціативи та загальні збори, громадські слухання, петиції, консультації. Але, наголошує М. Лукінюк, закон визначає, що всі ці процедури мають бути прописані в статуті громади. Якщо місцева влада ухвалила статут, то ці інструменти діють. А відсутність статуту блокує такі інструменти. Статистика на цій ниві невтішна — лише 30 відсотків територіальних громад нині ухвалили свої статути. Тобто 70 відсотків мешканців України мають заблоковані права. Відтак законодавці своїм першочерговим завданням визначають поширення практики ухвалення статутів у всіх громадах, щоб розблокувати та легалізувати вже наявні інструменти народовладдя.

Ще один аспект, якого стосується законопроект № 7283, — проблеми внутрішньо переміщених осіб. А це майже 6,5 мільйона громадян. Усі вони не є членами громад, в яких тимчасово перебувають. «Але вони хочуть впливати на ці громади і нам треба дати право, через яке ці люди також зможуть комунікувати з місцевою владою», — каже експерт. Щоб аргументувати необхідність ухвалення змін до чинного закону про місцеве самоврядування, він навів ще один приклад. У таких містах, як Одеса або Харків, місцеві влади фактично заблокували інструменти громадської участі. Для того, щоб подати місцеву ініціативу, мешканцям Одеси, приміром, потрібно зібрати п’ять тисяч підписів. У Харкові — десять тисяч. Натомість у Тернополі достатньо буде лише 150 підписів, у Чернівцях — 50, а у Вінниці — 250. Вирівняти цю практику також допоможе закон.

Законопроект № 7283 давно на часі, переконана народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір. «Як мажоритарниця, я багато контактую з виборцями і бачу потребу мешканців у тому, щоб комунікувати з місцевою владою, — зазначила вона. — Люди хочуть покращити звітування влади і це очевидно». Ми часто говоримо про те, що громадянами не народжуються, ними стають, тобто серед громадян потрібно вести просвітницьку роботу, наголосила парламентарій. Але, на її думку, місцеву владу також треба повертати обличчям до людей та до їхніх проблем. «Цим законопроектом ми намагаємося посилити діалог місцевої влади із жителями, — акцентує Л. Білозір. — Політики, які формуються на місцях, мають залежати не тільки від особистостей у владі. І для цього їм потрібні інструменти, передбачені в нашому законопроекті. Він допоможе випрацювати певні процедури консультацій, реалізації місцевих ініціатив, покращить відкритість і прозорість влади». Особливий наголос народний депутат робить саме на підвищенні прозорості, адже можливості місцевої влади значно розширили та передали багато функцій. Без прозорості ці інструменти можуть стати небезпечними.

Автори законопроекту — це майже всі члени підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії, який очолює заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко. Війна є одним із чинників, який дає можливість прискорити процеси демократії, переконана вона. У цих переконаннях парламентарій спирається на дослідження, які вказують на те, що війна — один із найкращих моментів для розвитку народовладдя. Вона також вказує на те, що законопроект дасть змогу поглибити співпрацю жителів громади з місцевою владою не лише на горизонтальному, а й на вертикальному рівнях.

Влада зможе почути свою громаду, яка відчує себе потрібною.

За словами А. Загоруйко, законопроект № 7283 отримає позначку євроінтеграційний, оскільки спрямований на поглиблення демократії і розроблений на виконання директиви Європейської хартії місцевого самоврядування. А такі законопроекти швидко потрапляють у сесійну залу, каже вона. Водночас, зауважує: законо-проект рекомендуватимуть прийняти в першому читанні і його доопрацьовуватимуть.