У сучасній війні навіть від маленьких цивільних дронів може залежати хід цілої операції, адже вони здатні забезпечити командира важливою інформfцією з поля бою, скоригувати артилерію та навіть скинути кілька міні-бомб просто в осередок ворога. Це, відповідно, робить і їх не менш важливою ціллю для ураження, ніж, наприклад, танк. Але полювання на бойові дрони потребує особливих вмінь та знань.

Одесит Сергій на позивний «Балканець» раніше не мав військового досвіду, проте здобув кілька вищих освіт (зокрема інженерну) та активно займався благодійністю.
«До війни я організовував різні заходи для ВІЛ-інфікованих дітей, дітей із малозабезпечених сімей і пенсіонерів. Давав їм змогу побачити те, чого вони раніше ніколи не бачили. А після того, як 24 лютого прокинувся від вибуху, почав допомагати військовим», — розповів Сергій.

Упродовж трьох місяців волонтерства разом зі своєю командою «Балканець» за день долав по 1600—1800 кілометрів, доставляючи тонни амуніції, медикаментів та інших необхідних речей. Крім того, йому вдалося організувати співпрацю з трьома великими одеськими ресторанами на благо ЗСУ. В результаті Сергій настільки зблизився з військовими, що в один момент йому «не захотілося їхати».

— Вирішив піти до підрозділів радіоелектронної боротьби, оскільки там потрібні спеціалісти, які розуміють тонкощі сучасних технологій та дронової війни. Після цього ми з побратимами стали організовувати складну лінію захисту неба, аби не дати ворогу проводити аеророзвідку, коригувати вогонь та скидати з дронів ВОГи, — роповідає «Балканець».

У результаті робота підрозділу Сергія вже принесла вагомі результати. Ворог втратив безліч досвідчених пілотів БпЛА, а також втрачає до 10 дронів на день, через що був вимушений «пересісти» з сучасних третіх «мавіків» (які раніше привозив на фронт вагонами) на старі версії. Ба більше, західні військові спеціалісти теж в захваті від ефективності підрозділу РЕБ 28-ї омбр.

— Коли західні колеги побачили масштаб нашої роботи, то були надзвичайно здивовані. Вони ж більше звикли до того типу війни, що був на Близькому Сході. А тут купка молодих ентузіастів «глушить» величезну армію. Та й місцеві нам раді. Кажуть, що коли ми приїжджаємо, то з того боку тихо, а наші працюють з усіх стволів. Звісно, ворог розумнішає, але ми все одно попереду, — ділиться Сергій.

Іранських дронів «Балканець» радить не боятися. Лицарі вже знайшли спосіб, як їм протидіяти, тому, за його словами, нехай Росія собі далі витрачає мільярди «на вітер» замість того, аби забезпечувати своє військо амуніцією та медикаментами. Натомість українським волонтерам, що допомагають ЗСУ, він радить обов’язково радитися з фахівцями-практиками, як він сам, перед тим, як купувати дрони. А також інвестувати у наше власне виробництво.

«Ми обов’язково переможемо, бо за нами правда. І коли незалежна Україна нарешті поверне собі кордони 1991 року, то я спочатку візьму собі тиждень відпустки, а потім продовжу службу в підрозділі РЕБ, аби далі розвивати цей напрям», — зазначив Сергій.

Служба зв’язків з громадськістю 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу.

Фото Служби зв’язків з громадськістю 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу.