«Кожен понеділок в Україні починається з того, що рф атакує нашу енергосистему. Як ми бачимо, росія не планує зупинятись, а навпаки нарощує свої атаки на цивільну інфраструктуру напередодні зими», — насамперед наголосив Олександр Корнієнко. Перший віцеспікер акцентував, що саме тому для України є критично важливими питання роботи енергетичної системи. Він подякував Комісару ЄС з питань енергетики за особисту міцну позицію щодо підтримки енергетичного сектору України та стабілізації роботи електромережі.

«Екстрена синхронізація Об’єднаної Енергетичної Системи України з Континентальною Європейською Мережею, яка відбулася 16 березня 2022 року, фактично стала гарантією безперебійного енергопостачання України в умовах жорстокої війни, розгорнутої рф на нашій території», — зауважив Олександр Корнієнко.

Водночас Перший віцеспікер зауважив, що Україна цінує підтримку, «яку надають Європейська Комісія та держави-члени ЄС для підтримки енергетичного сектору України як на політичному рівні, так і в матеріальній формі: технічним обладнанням, енергоносіями, гуманітарною допомогою».

Окрім того, він висловив вдячність за зусилля у пошуку та виділенні Україні необхідних обсягів дизельного палива у період посівної у 2022 році й сприяння у запровадженні жорсткіших санкцій проти рф саме в енергетичному секторі.

«Ситуацію через нещодавні обстріли певною мірою вдалося стабілізувати завдяки неймовірним зусиллям наших енергетиків 24/7 та скороченню внутрішнього споживання майже на 10%», — повідомив Олександр Корнієнко, висловивши вдячність працівникам енергетичної сфери України: «У більшості областей та міст енергопостачання відновлено, але ремонтні бригади продовжують усувати наслідки ракетних ударів». Також він проінформував Кадрі Сімсон, що в енергосистемі України наразі спостерігається дефіцит потужностей, що змушує обмежувати споживання по всій країні та вводити графіки аварійних відключень.

«Будемо вдячні, якщо питання оперативного надання допомоги України у відновленні її енергетичного сектору буде й надалі перебувати у фокусі уваги держав-членів ЄС та відповідних міжнародних організацій», — водночас звернувся до Комісара Євросоюзу з питань енергетики Перший віцеспікер.

Зі свого боку, Кадрі Сімсон зазначила, що досі немає санкцій проти природного газу рф, тому що неможливо замінити об`єми газу, які росія забезпечувала Європі: «Поки таких альтернатив немає, але ми працюємо, робимо все від нас належне, щоби віднайти альтернативу».

«Підтримати ваших хоробрих представників нації — це також наше завдання, як і забезпечення України необхідним обладнанням. Ви досягли просто надзвичайних досягнень у цій боротьбі», — наголосила Кадрі Сімсон.

«Попереду дуже складна зима і ми маємо бути готові до різних сценаріїв. Адже терористична росія, відчуваючи санкційний тиск, здатна до будь-яких провокацій. Разом захистимо наші цінності та запобіжимо поглибленню енергетичної кризи!» — насамкінець резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Довідково. З українського боку у робочій зустрічі також взяли участь Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, а також Перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України