Відповідний законопроект про внесення змін до статті 24 Закону «Про відпустки» (щодо гарантування права мобілізованих осіб на отримання грошової компенсації за невикористану відпустку, № 8164), внесла до парламенту група народних депутатів, зокрема, Сергій Рудик («За майбутнє»), Тарас Батенко («За майбутнє»), Олег Кулініч («Довіра»), Єгор Чернєв («СН»), Вадим Івченко («Батьківщина»), Іван Крулько («Батьківщина»), Соломія Бобровська («Голос»), Володимир В’ятрович («ЄС») та Роман Лозинський («Голос»).

«Аналіз норм чинного законодавства щодо соціального захисту мобілізованих працівників, призваних для захисту держави під час військової агресії російської федерації проти України, показав прогалини в області виплати їм грошової компенсації за всі невикористані дні відпустки. Адже працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не мають права претендувати на виплату такої компенсації в момент призову, а лише після закінчення воєнного стану, повернення на попереднє місце роботи та звільнення з нього. Мало того, на жаль, окремі захисники України зможуть претендувати на грошову компенсацію невикористаної відпустки лише посмертно, тобто ці кошти будуть виплачуватись вже їхнім спадкоємцям. Саме тому виникла нагальна потреба у вирішенні цього питання шляхом передбачення в Законі України «Про відпустки» права працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призваних на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, на виплату такої компенсації в момент призову», — наголошується у пояснювальній записці до проекту.

Як зауважив один з авторів цієї законодавчої ініціативи Тарас Батенко, зміни до Закону «Про відпустки» передбачають, що в разі призову на військову службу працівникам буде виплачуватися грошова компенсація за всі невикористані ними дні щорічної відпустки. Для мобілізованих працівників, хто має дитину або повнолітніх дітей з інвалідністю, також будуть оплачуватися компенсації за додаткові відпустки.

«Цей законопроект — не лише про грошові компенсації. Мова про чесні правила, підтримку сімей тих, хто зараз мерзне в окопах і щохвилини ризикує життям, та про повагу до наших військовослужбовців», — наголосив він, закликавши невідкладно ухвалити ці законодавчі зміни.

Законопроект передбачає, що працівнику виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, не лише у разі звільнення, але й у разі призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Крім цього, в разі призову керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період грошова компенсація виплачується за невикористані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.