За добу (на ранок 3.11) противник завдав 1 ракетний та 12 авіаційних ударів, здійснив понад 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Окупанти знову атакували об’єкти інфраструктури України ракетами та іранськими ударними БпЛА «Шахед-136» в районах понад 15 населених пунктів. Серед них — Кременчук Полтавської області, Вугледар і Водяне на Донеччині та місто Сміла Черкаської області.

Донецький напрямок залишається найскладнішою ділянкою фронту. У районі Бахмута та Соледара продовжуються інтенсивні бої. ЗСУ відбили десятки атак росіян. Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, окупанти активно намагаються вийти на кордони Донецької області.

«Міноборони щодня надавало новини, зокрема про визволення населених пунктів від окупантів. Нині — період активної оборони. Епіцентром цього тижня є Бахмут і Соледар та взагалі Донецький напрямок. Відбувається рух обох сторін. І якщо росіяни просуваються вперед, то українські військові реагують на ситуацію, повертаючи контроль. Усе це — в динаміці», — повідомила Г. Маляр.

Водночас, розповідаючи загалом про ситуацію на фронті, заступниця міністра зазначила, що ЗСУ закріплюються на визволених територіях. «Там проводяться стабілізаційні заходи. І далі Сили оборони готуються до наступу», — підсумувала вона.

Російські війська створюють ілюзію того, що вони залишають Херсон. У соцмережах повідомляють про те, що у Херсоні з будівлі облдержадміністрації зник прапор росії. Також з’явилася інформація про те, що армія рф уже залишила свої блокпости у Чорнобаївці, Степанівці та Білозерці на правому березі Дніпра. Утім, поки що Генштаб офіційно не коментує цю ситуацію.

Про проблеми окупантів розповіли розвідники міністерства оборони Великої Британії. Новий звіт з’явився учора на сторінці відомства. «Російські солдати, що служать в Україні, ймовірно, розчаровані тим, що змушені служити у старих бойових машинах піхоти, які вони називають алюмінієвими банками», — сказано в повідомленні.

Через збільшення втрат рф, з огляду на все, вимушено закупила щонайменше 100 додаткових танків і бойових машин піхоти із запасів зс білорусі. У розвідці додали, що бронетанкові частини й артилерія посідають центральне місце у російській тактиці військових дій. «Сили в Україні нині зазнають складнощів через труднощі з пошуком артилерійських боєприпасів і достатньої кількості справної бронетехніки на заміну», — підсумувала прес-служба.