Він зауважив, що росія намагається потрапити на засідання найвпливовіших країн-світу, оскільки хоче продемонструвати, що досі має вагу на міжнародній арені та відіграє значну роль у світовій політиці.

«росія хоче довести всьому світу, що вона ще рукостискана, що з нею ведуть переговори, до її думки прислухаються. Але розв’язана повномасштабна війна проти України виявила всі найгірші сторони держави-терориста, які плекалися сторіччями. росія продемонструвала всі свої імперські дитячі комплекси, і тепер світ має дати відповідь», — наголосив Руслан Стефанчук.  

Він нагадав, що після анексії Криму рф виключили з формату G8, і це ніяк не вплинуло на його діяльність, а Велика Сімка від цього рішення стала лише сильнішою.

«Я переконаний, що нічого не станеться, якщо росію виключать і з G20. Нічого не станеться, якщо росію виключать з ООН, де її перебування не має жодних юридичних підстав, а її позиція та сьогоднішня військова активність прямо суперечать принципам, задля яких створювалися ООН і Рада безпеки ООН», — акцентував Голова Українського Парламенту, додавши, що країну-агресора також потрібно виключати з усіх міжнародних інституцій, до яких росія продемонструвала зневагу з точки зору як міжнародного права, так і міжнародних відносин. 

Відтак, за словами Руслана Стефанчука, чому, після всього скоєного росією останнім часом, цивілізовані країни мають демонструвати повагу до агресора, до людей з неадекватним сприйняттям дійсності?  

«Світ повинен показати росії її місце. А її місце – в кутку. У кутку забуття та минулого. І там рф має бути, допоки не зміниться її керівництво, допоки росія не отримає справедливі вироки у міжнародних судах і не виплатить Україні всі репарації. Тільки після цього можна буде говорити про якусь її вагу на міжнародній арені, але вже зовсім в іншому форматі», — наголосив Голова Парламенту України.

Однак, уточнив він, такий формат вже не буде форматом «імперії та другої армії світу», а стане колективною політичною відповідальністю цілого народу на багато років.

«І оце місце росії точно означатиме її відсутність в усіх великих геополітичних об’єднаннях, які існують сьогодні», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України