У перший день робочого візиту до Французької Республіки Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Коксом.

Обговорили притягнення російської федерації, як країни-терориста, до відповідальності за скоєні в Україні злочини, питання дотримання прав людини й демократичних стандартів, що системно порушується рф, а також поточну та подальшу співпрацю між Україною та ПАРЄ.

Насамперед Перший віцеспікер висловив вдячність Парламентській асамблеї «за підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України та відповідні рішення, що ухвалювалися у рамках Асамблеї після початку повномасштабної агресії росії проти України». Зокрема, це стосується ухвалення ПАРЄ рішення про виключення російської федерації зі складу Ради Європи під час позачергового засідання Асамблеї 14-15 березня цього року та рішень щодо забезпечення відповідальності росії за її агресію проти України та визнання нинішнього російського режиму терористичним.

Водночас Олександр Корнієнко надав позитивну оцінку співпраці України з ПАРЄ останнім часом, «яка, безумовно, є важливим складником міжнародних зусиль із протидії грубим порушенням прав людини на тимчасово окупованих територіях України». Він також висловив переконання, що подальша співпраця принесе позитивні результати у боротьбі з агресором.

Окрім того, Перший віцеспікер зауважив, що моніторингові органи Ради Європи та інших міжнародних організацій віднайдуть можливості оцінювання на регулярній основі ситуації з правами людини в Криму та на тимчасово окупованих територіях, згідно з їхніми мандатами та відповідно до принципів та норм міжнародного права, з повною повагою до суверенітету, незалежності, територіальної цілісності України.

Зі свого боку, Президент ПАРЄ Тіні Кокс акцентував, що референдуми, які проводить росія на тимчасово окупованих українських територіях, є незаконними, що визнала й сама Парламентська асамблея: «Усі подібні рішення та дії росії не є чинними та суперечать міжнародному праву — це потужний сигнал Ради Європи всьому світові». Він також додав, що Парламентська асамблея Ради Європи докладе максимум зусиль, аби допомогти Україні у розслідуванні злочинів, скоєних росією проти України, зокрема, у питанні створення Міжнародного спеціального трибуналу.

Насамкінець Перший заступник Голови Парламенту наголосив, що принципова позиція ПАРЄ щодо засудження тривалої агресії рф є надзвичайно важливою для України, адже росія продовжує обстріли території України, вбиваючи цивільних та руйнуючи інфраструктурні об’єкти, та відмовляється створювати гуманітарні коридори для порятунку мирних жителів. Він резюмував, що Україна потребує з боку ПАРЄ підтримки щодо створення Міжнародного спеціального трибуналу з покарання за злочин агресії проти України та механізму компенсації збитків, завданих росією.

Також під час зустрічі Перший віцеспікер Олександр Корнієнко передав Президенту ПАРЄ дитячий малюнок, виконаний у межах всеукраїнського флешмобу «Діти України — за мир», що організував Освітній центр Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Експертна допомога з боку Ради Європи дуже важлива у законотворчій роботі Українського Парламенту, — Олександр Корнієнко на зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи

Перший віцеспікер Олександр Корнієнко зустрівся у межах першого робочого дня у Французькій Республіці з Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич.

Насамперед Перший заступник Голови Парламенту подякував Марії Пейчинович-Бурич за принципову позицію на підтримку України у боротьбі проти агресора, а також за особисту участь у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи.

«Експертна допомога з боку Ради Європи дуже важлива у законотворчій роботі Українського Парламенту.  Це стосується як взаємодії з Венеційською комісією, так і з Секретаріатом Ради Європи», — наголосив водночас Олександр Корнієнко, акцентувавши про важливість ухвалення остаточного рішення про проведення 4-го саміту Ради Європи та підготовки його вагомих рішень, «які відповідали б принципово новій ситуації, що склалася в Європі внаслідок повномасштабної агресії рф проти України».

Водночас Перший віцеспікер зауважив, що Україна розраховує, що в рішеннях майбутнього Саміту знайдуть своє належне відображення питання відповідальності рф за злочин агресії проти України, створення Спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії та Компенсаційного механізму для відшкодування збитків, завданих агресією.

Зі свого боку, Марія Пейчинович-Бурич зауважила, що Рада Європи продовжує рішуче засуджувати російську агресію проти України, зокрема, незаконну окупацію українських територій. «Нас продовжують непокоїти авіаудари по українських містах», — зазначила вона, висловивши солідарність з Українським народом та українськими воїнами. «Відновлення миру має також відбуватися на принципах міжнародного права та на повазі до прав людини. Немає альтернативи, окрім, як притягти рф до відповідальності за скоєні злочини. Звичайно, для цього буде потрібна рішуча воля всіх зацікавлених сторін», — додала вона. Водночас Генеральний секретар Ради Європи повідомила, що план дій Ради Європи для України, який набуде чинності наступного року, допоможе Україні у відновленні своєї інфраструктури і в здійснені її зобов`язань щодо вступу до ЄС.

Насамкінець Перший заступник Голови Парламенту України наголосив, що Україна надає велике значення використанню повною мірою усіх наявних моніторингових механізмів Ради Європи для фіксування грубих порушень агресором прав людини, включно з незаконною депортацією українських дітей, нав’язуванням російського громадянства, призовом українських громадян на військову службу у збройних силах країни-агресора тощо.

Також під час зустрічі Олександр Корнієнко передав Генеральному секретарю Ради Європи дитячий малюнок, виконаний у межах всеукраїнського флешмобу «Діти України — за мир», що організував Освітній центр Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Олександр Корнієнко: Світова спільнота має разом захищати демократію, яка зазнала найпотужнішого удару за останні 70 років

«Так само відважно захищати, як борються українці: від військового до дитини в дитсадку. Захищати щоразу, як тільки виникає загроза демократії», — наголосив Перший віцеспікер під час виступу на десятому щорічному Всесвітньому форумі за демократію «Демократія: нова надія?» під час робочого візиту до Страсбурга, Франція.

Олександр Корнієнко зауважив, що всім треба прикладати більше, ніж зазвичай, зусиль, аби зупинити напад на демократію: «Найбільше зусиль приділяють саме українці, бо це відбувається на нашій землі прямо зараз, у цей момент, поки ми тут, гинуть люди, залишаються без світла, води й тепла цілі території, здійснюється з боку рф примусова депортація».

«Коли почалася повномасштабна атака росії 24 лютого, дії Президента України почали підтримувати ще більше людей — 80-90 відсотків. І тут ми приходимо до того, про що казав мій шановний колега з Нігеру: про роль відповідальних лідерів, які мають брати відповідальність у той момент, коли він настає, і далі вести за собою країну», — зазначив водночас Перший віцеспікер.

Окрім того, він акцентував, що в умовах щоденних можливих ракетних обстрілів народні депутати України на кожне засідання йдуть із розумінням, що під час тривоги обов’язково треба йти в укриття, «адже неможливо переобрати Український Парламент під час війни». Перший заступник додав, що коли немає тривоги, готуються пропозиції, озвучуються, обговорюються, а потім парламентарії голосують: «Деяким законом приділяємо десятки годин — це є демократичний процес, паралельно тривають роботи в комітетах і підгрупах — це демократичний процес; Президент підписує закони, за деякими у нього своя думка, він їх повертає — це демократичний процес».

«Дуже важливо при захисті демократії не втрачати саму демократію. І це відповідь на ваше третє питання. Чому я і мої друзі у 2004 році вийшли на Майдан? Тому що була загроза демократії. Чому ми з друзями знову вийшли у 2013 році на Майдан? Тому що у нас хотіли вкрасти можливість бути частиною Європи, європейського процесу, євроінтеграції.

І щоразу, коли у українців виникає загроза демократії, а зараз це «Майдан розміром з усю країну», яка бореться, — українці будуть захищати демократію», — насамкінець наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України