«Відзначили важливість продовження зернової ініціативи для продовольчої безпеки світу. Обговорили посилення санкцій і протистояння діям Ірану, який підтримує агресію», — йдеться у дописі Володимира Зеленського у Твіттері. Водночас прес-служба Єврокомісії поінформувала, що Урсула фон дер Ляєн повідомила Президенту Зеленському, що цього тижня вона запропонує істотний пакет фінансової допомоги Україні розміром до 1,5 мільярда євро на місяць, на загальну суму до 18 мільярдів євро, що значно допоможе Україні покрити фінансові потреби в 2023 році.

У повідомленні, розміщеному на сайті Єврокомісії, зазначається, що лідери визнали важливість забезпечення передбачуваного та регулярного фінансування основних функцій держави. Підтримка у вигляді пільгових довгострокових позик із покриттям процентних витрат також сприятиме реформам України та її шляху до членства в ЄС. Фінансовий пакет ЄС має супроводжуватися подібною підтримкою інших великих донорів.

Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що ЄС продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні, особливо взимку. Президентка Єврокомісії повторила, що ЄС надовго підтримує Україну.

Лідери також обговорили важливість забезпечення експорту української сільськогосподарської продукції у світ. Окрім повної підтримки зусиль ООН щодо досягнення домовленості з росією стосовно Чорноморської зернової ініціативи, лідери також обговорили плани з розширення пропускної спроможності доріг солідарності між Україною та ЄС, які досі використовувалися для транспортування переважної більшості українського сільськогосподарського та несільськогосподарського експорту з початку війни, йдеться у повідомленні.

Насамкінець співрозмовники обговорили посилення санкцій, а також негативну роль підтримки Іраном агресії росії та способи відповіді.