За даними Генштабу ЗСУ (станом на 8.11), за минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Красногорівка, Бахмут, Іванград, Опитне, Кліщіївка, Мар’їнка, Павлівка, Водяне і Майорськ Донецької області та Білогорівка на Луганщині.

Рашисти продовжують завдавати ударів по критичній та цивільній інфраструктурі, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Так, протягом доби 7 листопада противник здійснив 9 ракетних, 37 авіаційних ударів та понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

У зведенні Генштабу зазначається, що республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи рф інфраструктуру, територію та повітряний простір. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території білорусі. Зберігається загроза авіаційних ударів із застосуванням ударних безпілотних літальних засобів з території та повітряного простору цієї країни.

Інститут вивчення війни (США) звертає увагу на те, що російські війська значно виснажили свій арсенал високоточних систем озброєнь, зазнали значних втрат в авіації і, ймовірно, намагатимуться підтримувати нинішній темп ударів по українській критичній інфраструктурі. Крім того, за даними експертів, російська окупаційна влада розпочинає новий етап «евакуації» з Херсонської області.

Своєю чергою директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вважає, що росіяни готуються до оборони Херсона. Аналітик зауважив: жодне визволене українське місто ЗСУ не штурмували у лоб. Отож наступ на місто є складним тактичним завданням. «Треба створити умови, щоб ворогу було неможливо забезпечувати Херсон. Вдатися до щільної артилерійської блокади навколо міста та почекати, коли вони самі шукатимуть варіанти втечі з Херсона. Такий період відбудеться, але противника до цього треба підштовхнути», — зазначив Згурець. За його словами, невдовзі можемо очікувати якісних змін на правобережжі Херсонщини.
Країна-агресор докладає значних зусиль для підготовки глибокої оборони за поточною лінією фронту, щоб запобігти будь-якому швидкому просуванню ЗСУ в разі прориву. Про це йдеться у розвідувальному огляді міноборони Британії. Зокрема, окупанти почали будівництво оборонних споруд навколо Маріуполя. Для цього два заводи виготовляють бетонні пірамідальні протитанкові конструкції, відомі як «зуби дракона».

«Ймовірно, «зуби дракона» встановлені між Маріуполем і селом Нікольське, а також на північ від Маріуполя до села Старий Крим. Маріуполь є частиною російського сухопутного мосту з росії до Криму. «Зуби дракона» додатково відправили для підготовки оборонних укріплень в окупованих Запорізькій та Херсонській областях», — йдеться в огляді.

Західні партнери повинні збільшити та пришвидшити постачання зброї та ППО в Україну, тому що кремль вдасться до тих же бомбардувань, що і в Сирії, зазначається у доповіді лондонського аналітичного центру Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI). У ній зауважується, що командувачем російських військ в Україні призначено генерала Сергія Суровікіна, який керував інтенсивними бомбардуваннями таких міст, як Алеппо. За висновками аналітиків RUSI, лише тому, що рф не змогла знищити українські зенітно-ракетні комплекси, її військово-повітряні сили не повторили сирійську руйнівну стратегію. Тому, мовляв, поповнення оборонних засобів України є нагальним питанням для союзників.