Так, патрульна поліція Дніпропетровщини отримала сучасний БПЛА «Лелека 100», який був розроблений українською компанією та замовлений волонтерами фонду «Razom for Ukraine». Апарат має тепловізор, дальність польоту до двохсот кілометрів із радіусом управління до п’ятдесяти кілометрів. Його вартість приблизно 140 тисяч доларів.

Як розповів заступник директора ТОВ «Виробничо-інноваційна компанія «ДЕВІРО» Кирило Заболотний, безпілотник «Лелека 100» оснащений сучасним програмним забезпеченням. Він надає можливість робити захоплення цілі та її супровід, передавати координати об’єкта в режимі реального часу. Тепловізор допоможе рятувальникам знайти людей під завалами, а також побачити картину руйнувань та оцінити пошкодження під час потраплянь в об’єкти критичної інфраструктури.

Поліцейські впевнені, що БПЛА стане у пригоді і в повсякденній боротьбі зі злочинністю. Наприклад, можна буде зробити захват цілі та встановити стеження за зловмисниками, які втікатимуть від поліції. Нині «Лелека 100» допоможе з рятувальними операціями та переміщеннями, особливо на визволених територіях, коли є затори та ускладнений рух.

«Ми зробили це замовлення ще в березні. Утім, компанія від самого початку війни виконувала масштабні державні замовлення. За цей час нашому фонду вдалося зібрати понад 70 мільйонів доларів. Це на 90 відсотків для потреб ЗСУ, рятувальників, поліцейських та інших служб України. Саме ця модель призначена для виконання рятувальних місій, евакуацій, допомоги рятувальникам під час розбору завалів», — розповіла віце-президент фонду «Razom for Ukraine» Любов Шипович, яка очолює проект допомоги військовим.

Загалом фонд передав 150 коптерів, 1150 рацій, 8500 аптечок тактичної медицини та багато іншого для області.

«З Любою Шипович ще в 2014-му нас познайомила Руслана Лижичко, сказавши, що Люба — це дуже потужна допомога з США. І це абсолютна правда. Фонд «Razom for Ukraine», віце-президентом якого є Люба Шипович, — найпотужніший у США для допомоги Україні. З повномасштабного вторгнення особисто постійно звертаюсь щодо потреб наших військових переважно за тактичними аптечками, медичними рюкзаками, коптерами та планшетами. Щиро вдячна фонду за всю допомогу військовим підрозділам Дніпропетровської області, ДСНС та патрульній поліції», — зазначила радник голови облради Наталія Хазан.

А від громади Дніпра військові різних підрозділів ЗСУ отримали десять нових моделей антидронових рушниць з додатковим живленням та іншою комплектацією, які виготовила вітчизняна компанія Kvertus. Вони були придбані коштом міського бюджету.

«Рушниці працюють як генератор радіоперешкод, придушуючи канали керування і передачі даних ворожих дронів. Ми знайомі з цією технікою. За цей час є певні досягнення. Саджаємо дрони, зриваємо їх польотне завдання.

Встромляємо російським окупантам палки в колеса, щоб вони не могли ані отримувати дані, ані корегувати вогонь», — каже військовий Юрій, додаючи, що швидко опановують оснащення.

Вітчизняна рушниця вагою лише шість кіло-
грамів, на думку військових, не поступається схожому обладнанню іноземних марок. Особливістю є й додатковий кабель, який дає змогу керувати рушницею просто з окопу — а це зберігає життя людей.

За словами міського голови Дніпра Бориса Філатова, на антидронові рушниці є чималий попит —  тому місто вже замовило й очікує ще одну партію: «Вітчизняний виробник буде й надалі виготовляти ці рушниці на наше замовлення, бо хлопці їх дуже просять».

Дніпропетровська область.

Фото надано автором.