Він закликав запобігти розвитку подій за таким сценарієм і запропонував розвиненим державам та країнам, що розвиваються, укласти «Пакт кліматичної солідарності», який дозволить зупинити стрімке глобальне потепління у світі. При цьому Гутерріш наголосив, що без участі США та Китаю в цьому пакті не обійтися. Крім того, у своїй промові генсек згадав і війну в Україні, яка виявила чимало проблем, у тому числі й у кліматичному вимірі.

«Людство має вибір: співпрацювати чи загинути. Питання стоїть так: або пакт про кліматичну солідарність, або пакт про колективне самогубство», — попередив глава ООН, звертаючись до понад 100 світових лідерів, які зібралися на перше офіційне пленарне засідання Конференції. Він наголосив, що лише за кілька днів населення нашої планети подолає новий рубіж: народиться восьмимільярдний член людської родини. «Ця віха говорить про важливість нинішньої кліматичної конференції», — заявив Антоніу Гутерріш. Він додав, що сьогодні ми всі у відповіді перед цією восьмимільярдною людиною.

«Час йде. Ми виборюємо наше виживання. І ми програємо. Зростають викиди парникових газів і підвищується глобальна температура. Наша планета швидко наближається до переломного моменту, коли кліматичний хаос стане незворотним. На великій швидкості ми мчимо в кліматичне пекло, але все ще тиснемо на педаль газу», — наголосив глава ООН.

Антоніу Гутерріш заявив, що війна в Україні та інші конфлікти, які супроводжуються кровопролиттям та насильством, призвели до драматичних наслідків у всьому світі. «Але ми не можемо змиритися з тим, щоб наша увага була відвернена від проблеми зміни клімату. Ми, звичайно, повинні діяти всі разом, щоб надати підтримку мирним зусиллям і покласти край жахливим стражданням. Але зміна клімату відбувається в іншому вимірі часу, в іншому масштабі. Це визначальна проблема нашого століття, головний виклик нашого часу», — сказав голова ООН. Антоніу Гутерріш заявив, що «неприпустимо, обурливо і згубно» відкладати вирішення цієї проблеми на другий план. Він нагадав, що багато з нинішніх конфліктів пов’язано 
з кліматичним хаосом, що наростає.

Повертаючись до війни в Україні він зазначив, що агресія росії виявила серйозну небезпеку залежності людства від викопного палива. На думку генерального секретаря ООН, війна — не привід зупинятися на шляху до «зелених ініціатив». Навпаки, сьогодні потрібно подвоїти зусилля з боротьби зі змінами клімату.

На знімку: президенти ПАР — Матамела Сиріл Рамафоса та Європейської Ради — Шарль Мішель і генсек ООН Антоніу Гуттеріш.

Фото з сайту Unclimatechange.