«Світ має об’єднатися навколо України, підтримати її у боротьбі з агресором — рф, яка вже атакує не лише наші оселі, а й демократію», — наголосив Перший віцеспікер Олександр Корнієнко в ефірі національного марафону «UA разом», відповідаючи на запитання щодо основного меседжу, що Україна доносить світовій спільноті на міжнародних зустрічах, зокрема, під час робочого візиту до Страсбурга, Франція.

Перший заступник Голови Парламенту акцентував, що це перша за останні 70 років така потужна війна у центрі Європи — війна проти цінностей, проти всього людського, проти демократії. «Обстріли критичної інфраструктури — це черговий акт терору, який продовжується, щодня заважаючи економіці України працювати», — заявив він.

«Рада Європи — організація, яка найбільш блискавично ухвалює рішення щодо засудження агресії рф (ще на початку березня). Водночас нещодавно ПАРЄ визнала російський режим терористичним», — зазначив Олександр Корнієнко, додавши, що лише вчетверте у 73-річній історії організації 16—17 травня 2023 року відбудеться четвертий саміт глав держав й урядів

Ради Європи. Він акцентував, що на засіданні Комітету міністрів виступав із пропозицією, аби цей саміт насамперед був присвячений і питанню України: «Україна готова взяти активну участь, надати необхідні документи та можливості для моніторингових місій. Такі глобальні європейські заходи мають бути присвячені питанню припинення війни та перемоги у ній поруч з Україною». Він висловив сподівання, що під час четвертого саміту глав держав й урядів Ради Європи йтиметься й про збільшення підтримки України.

Окрім того, Олександр Корнієнко зауважив, що триває активна робота з партнерами щодо створення Спеціального міжнародного трибуналу, захисту прав людини та відновлення демократії, про що він наголошував під час робочих зустрічей із керівниками профільних директоратів Ради Європи: «Має настати питання відплати для росії».

«російські впливи — як медійні, так і громадські — є навіть у тих країнах, які є дружніми до України та продовжують нас підтримувати. Україна активно працює над вирішенням цього питання, наші дипломати дуже серйозно зараз завантажені», — повідомив Перший віцеспікер.

Водночас Олександр Корнієнко зазначив, що у Парламентській асамблеї Ради Європи «дуже потужна українська делегація, очолювана Марією Мезенцевою. Вони тут знані»: «Я тут уперше й ніколи не був у такому середовищі, в якому кожен каже, що наша делегація досягла серйозних результатів. Тому що ми щиро говоримо та відверто ділимося правдивою інформацією».

«Війна стосується кожного в Україні — ми боремося та будемо боротися до перемоги», — акцентував Олександр Корнієнко, повідомивши, що колеги й посли з країн Ради Європи висловлюють вдячність, що ми не ведемо прості формальні розмови, а приїжджаємо та розказуємо, як є: що живемо без світла та води, що чекаємо, коли наша ППО, на жаль, буде знову змушена працювати через черговий наліт «російсько-іранських шахідів».

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив вдячність євроспільноті за пряму фінансову та військову підтримку: «Країни з військовим нейтралітетом допомагають гуманітарно, розміщують тимчасових біженців з України».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.