Перший заступник Голови Верховної Ради України у межах робочого візиту до Страсбурга виступив із вітальним словом на відкритті Багатостороннього діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: Досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період».

Насамперед Олександр Корнієнко наголосив, що з огляду на виклики для європейської спільноти та України безпосередньо, спровоковані широкомасштабною військовою агресією російської федерації, особливо важливою є підтримка Ради Європи. Це, зокрема, стосується як продовження реформування системи публічного управління в Україні, так і боротьби з наслідками агресії росії. «Така підтримка є запорукою подальшого успіху у завершенні децентралізації влади, удосконаленні системи адміністративно-територіального устрою, публічної служби, форм прямої та представницької демократії, відкритості й прозорості влади», — додав він.

Перший віцеспікер акцентував, що Україна мужньо та гідно протистоїть загарбнику, ставши фортецею на кордонах Європейського Союзу від божевільного терористичного путінського режиму та ведучи визвольну війну за право на життя та самовизначення, за майбутнє Українського народу, яке прагне знищити агресор.

«Говорячи про добре врядування, маємо говорити і про демократію та вибори на всіх рівнях, а також про те, як це має діяти у повоєнний період, як вирішувати проблеми», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що випадок України є унікальним, адже подібних воєн за останні десятки років на європейському континенті не було, як і подібних масштабів окупації територій і деокупації Збройними Силами України.

Перший заступник Голови Парламенту України висловив сподівання на допомогу Ради Європи «щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з усім спектром виборів». «Якщо у цьому процесі не прогарантувати базові речі, такі як: безпека, чіткість, порядок зі списками й людьми, такі вибори не будуть визнані демократичними», — повідомив Олександр Корнієнко, акцентувавши, що якраз недемократичні вибори проводить путін на окупованих територіях України.

Окрім того, Олександр Корнієнко взяв участь у відкритті фотовиставки «Ціна незалежності України», у якій представлені світлини, що документують злочини, скоєні росією, державою-терористом, в Україні з 24 лютого. Він акцентував, що, на жаль, сьогодні в Україні немає жодного міста, яке б не постраждало від жахливої війни рф проти України: «Це обстріли не лише по наших будівлях і вулицях — це обстріли по демократії та тих цінностях, які ми захищаємо всі разом в Раді Європи, в Європі, у цивільному світі».

Зі свого боку, Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клавдія Лучіані під час відкриття фотовиставки наголосила, що «це велика честь приймати високоповажну делегацію з України та провести разом два дуже інтенсивні робочі дні, зокрема, щодо відбудови України».

«Саме тому зупинити агресора можемо лише разом — переможемо у цій битві, і як надалі відновимо Україну, так й у світі — демократію й безпеку», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.