Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом із народним депутатом Сергієм Євтушком відвідала «Острозьку академію», де провела низку зустрічей зі студентами та викладачами університету.

Під час зустрічі-лекції віце-спікерка Українського парламенту розповіла про роботу Верховної Ради України в умовах воєнного стану і важливі рішення для країни та ЗСУ, які ухвалюються в сесійній залі. Зокрема, щодо фінансування нашого війська та оборони в поточному році і прийняття Держбюджету на 2023 рік, де 1 трильйон гривень виділяється на захист країни від російського вторгнення.

«Верховна Рада України в найбільш критичний момент початку масштабного російського вторгнення також зібралася і прийняла надважливе рішення про схвалення Указу Президента про запровадження воєнного стану в Україні. Ніхто не розбігся, як на це очікували в кремлі. Рада довела свою дієздатність як інституція і продовжує регулярно збиратися та приймати необхідні країні і ЗСУ закони», — розповіла слухачам віце-спікерка про діяльність парламенту під час війни.

Крім того, під час лекції відбулася сесія у форматі питання-відповіді про новий і дуже важливий напрям роботи Верховної Ради України — парламентську дипломатію, а саме про зустрічі українських парламентаріїв із лідерами парламентів країн ЄС щодо надання Україні статусу кандидата на членство в Євросоюзі та адаптацію українського законодавства до європейських стандартів.

«Це визнання на рівні національних парламентів та асамблей росії як держави-терориста. Це протидія російським наративам на таких міжнародних майданчиках, як G20 та Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. Це також посилення політичного тиску на росію через рішення визнати Ічкерію окупованою рф та суверенітет Японії над Курильськими островами», — закцентувала Олена Кондратюк на головних останніх досягненнях у міжпарламентських відносинах та висловила своє захоплення підготовкою та рівнем знань студентів Академії, яких цікавила необхідність реформування ООН і бачення подальшого розвитку парламентаризму в Україні.

«Розумне, щире, відверте спілкування з молоддю справді надихає! Вважаю, і про це говорила не зустрічі, що освітній фронт не менш важливий і набуває особливого значення в нових умовах. Освіта під час війни має бути одним із пріоритетів для держави», — наголосила віце-спікерка Українського парламенту та навела як приклад «Острозьку Академію», на базі якої вже шість років є можливість здобувати унікальну спеціальність «Національна безпека», але на неї не виділяються бюджетні місця.

«Коли, як не зараз, це робити? Адже сюди вступають і тут навчаються студенти, які хочуть захищати та вірно боронити свою державу. Багато з них є діючими військовими і поліцейськими. Будемо вирішувати це питання на парламентському рівні», — пообіцяла Олена Кондратюк.

Принагідно вона висловила глибоку вдячність ректору Академії Ігорю Пасічнику, її викладачам, які навіть у таких важких і небезпечних умовах забезпечують навчальний процес для нашої молоді, та академічній спільноті за активну патріотичну позицію і постійну волонтерську допомогу ЗСУ.

«Вдячна за теплий прийом і море позитивних вражень від екскурсії Академією, спілкування зі спудеями та спудейками, від унікальної атмосфери вмілого поєднання освітніх та історичних традицій першого вищого навчального закладу в Східній Європі із сучасними знаннями та підготовкою фахівців, здатних давати правильні відповіді на виклики сьогодення, у тому числі безпекові. Віват, Академіє!», — подякувала Олена Кондратюк освітній спільноті.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua