Такі критерії парламентарії хочуть прописати у базовому Законі «Про освіту». З цією метою у Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів у сфері освіти щодо кваліфікаційних вимог до директора Українського центру оцінювання якості освіти (№ 8188 від 08.11.2022 р.), внесений Наталією Піпою, Романом Грищуком, Інною Совсун та іншими народними депутатами.

Автори документа пропонують доповнити Закон України «Про освіту» новою статтею «Український центр оцінювання якості освіти», яка, окрім визначеного раніше урядом порядку призначення керівника центру, міститиме низку кваліфікаційних вимог до кандидата.

Її пропонують викласти в такій редакції: «Центр очолює директор, який призначається на посаду за поданням центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України.

Кандидат на посаду директора Центру повинен володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови, мати стаж роботи у сфері освіти (оцінювання якості освіти) не менше 10 років, досвід роботи у сфері управління не менше 5 років. Кандидат на посаду директора Центру має бути громадянином України».

Зміни до законодавства ініціювали після того, як стало відомо про призначення новим керівником УЦОЯО очільника відділу з організації корпоративного управління Національного авіаційного університету. За оприлюдненою у ЗМІ інформацією, два роки тому він здобув ступінь магістра на факультеті архітектури, будівництва та дизайну за спеціальністю «Промислове і цивільне будівництво».

До призначення нового керівника обов’язки директора центру виконував Валерій Бойко. Нині на сайті УЦОЯО його представлено як заступника директора. Жодної згадки про нового очільника на офіційній сторінці центру немає.

«Положенням про Український центр оцінювання якості освіти не визначено жодних кваліфікаційних вимог до директора центру, що створює ризики для зайняття цієї посади особою без належної кваліфікації, знань та досвіду. Це своєю чергою ставить під серйозну загрозу якісну та ефективну роботу центру й існування зовнішнього незалежного оцінювання як інституту загалом», — зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.

Є ще один нюанс. Відповідно до чинних законів «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та «Про вищу освіту» зовнішнє незалежне оцінювання проводить спеціально уповноважена держава установа, проте в жодному з них не визначено, що цією установою є саме УЦОЯО. Парламентарії вважають за необхідне усунути цю прогалину.