У місті окупаційна влада зупинила видачу зарплати та соціальних пільг, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Вдень 9 листопада командувач російських окупаційних військ в Україні сергій суровікін заявив, що військових рф перекидає на лівий берег Дніпра з Херсона. ОК «Південь» закликало не поширювати інформацію про вихід росіян з обласного центру, яка не є підтвердженою. В Офісі Президента також заявили, що не вірять заявам військового керівництва рф.

«Безпосередньо на Херсонському напрямку Сили оборони України зруйнували логістичні шляхи та систему забезпечення противника, порушили його систему управління військами. Тим самим не залишили ворогу іншого виходу, аніж як вдатися до втечі. Але на цей час ми не можемо ні спростувати, ні підтвердити інформацію про так зване виведення російських військ з Херсона. Ми продовжуємо ведення наступальної операції за своїм планом. Очікуйте на офіційне повідомлення Генерального штабу щодо ведення бойових дій ЗСУ», — зазначив у четвер на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

Пріоритетом для російських військ на Херсонському напрямку зараз є організоване виведення своїх сил через Дніпро і затримка ЗСУ, а не намагання повністю зупинити український контрнаступ, вважать в Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що український контрнаступ на Херсонському напрямку з серпня — скоординована кампанія з перехоплення, спрямована на те, щоб змусити російські війська відступити через Дніпро без необхідності великих наземних наступальних операцій з боку України, ймовірно, увінчалася успіхом.

«Російське командування, поза сумнівом, намагатиметься сповільнити просування українських військ, щоб забезпечити впорядкований відхід, і деякі сили можуть залишитися, щоб затримати українські війська в самому Херсоні. Але ці бої будуть лише засобом для виведення якомога більшої кількості російських підрозділів у належному порядку», — кажуть в ISW.

Своєю чергою оглядачі Defanse Express проаналізували ситуацію зі знищенням мостів на плацдармі путінського війська на Правобережжі. Йдеться про майже 10 об’єктів у районі населених пунктів Снігурівка, Милово, Новокаїри, Тягинка, Дар’ївка, Миролюбівка та Правдине. Окрім того, було знищено кілька переправ через Дніпро, які були зведені рашистами.

Експерти мають кілька варіантів пояснень того, що відбулося. Перше — це те, що ЗСУ знищили не тільки переправи через Дніпро, а й мости на трасі E58. До речі, Дар’ївський міст було вперше уражено ще у липні.

Другий варіант, якщо підриви мостів були здійснені рашистами, і при цьому одночасно, тобто йдеться про самостійне відрізання шляхів наступу своїм військам і можливості їх підтримки.

Піти на це цілеспрямовано — суперечить військовій логіці, але цілком можливо сталося через паніку самих виконавців, коли у тилах не знають, що відбувається на передовій, а зв’язок — приглушений перешкодами.

Інший сценарій — рашисти все-таки залишають плацдарм. При цьому їхні підрозділи, які перебувають на передовій, фактично ведуть ар’єргардні бої та за рішенням командування примусово відрізані від основних сил для унеможливлення їх втечі з передової. Тобто кремль просто залишив їх у ролі смертників, які мають виграти час.

Отож чекаємо на офіційну інформації від Генштабу ЗСУ.