ЗСУ визволили Снігурівку на Миколаївщині.

Ці слова Президента України Володимира Зеленського цілком точно відображають суть подій, що відбуваються навколо Херсона.

 

Глава держави наголошує: ніхто нізвідки просто так не йде. І хоча в інформаційному просторі сьогодні чимало радощів, і бравурну тональність багатьох українців, які щиро радіють очікуваному відносно «тихому» виходу російських військ із Херсона, зрозуміти нібито й можна. Але водночас, разом із піднесеним настроєм, виникають запитання: а що далі, чи не підготував ворог своїм на диво організованим відступом якоїсь лише йому відомої пастки українським захисникам?

Про те ж саме йдеться у пості заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, яка заявила про неможливість брати на віру заяви кремля про нібито «готовність» рф до перемовин з Україною щодо припинення війни «з урахуванням реалій, які складаються». З підозрілою швидкістю після цього меседжа російське міноборони повідомило про намір вивести свої війська на Херсонщині з правого берега Дніпра на лівий — тобто з Херсона та прилеглих населених пунктів.

«Вірити словам росіян не можна, потрібно бути готовими до будь-чого з їхнього боку. Ми з вами вже вміємо бути терплячими і чекати офіційних повідомлень Генштабу. Ми навчилися не поширювати «фальстарти перемог», — наголосила Ганна Маляр і запевнила, що Сили оборони продовжують поступово витісняти загарбників із тимчасово окупованих ними територій — і на сході, і на півдні.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний своєю чергою зауважує, що у будь-якому випадку за відступом із Херсона, який росія намагається видати за такий собі «жест доброї волі», стоять колосальні зусилля наших військ. За його словами, так само, як ворог виходив із Києва, Харківщини, залишав острів Зміїний, ймовірний вихід загарбників із Херсона є результатом активних бойових дій українських воїнів.

«Наразі ми не можемо підтвердити чи спростувати інформацію про так зване виведення російських окупаційних військ з Херсона. Ми продовжуємо ведення наступальної операції відповідно до свого плану», — наголосив Залужний.

Так, за повідомленням Генштабу, на Херсонському напрямку Сили оборони України зруйнували логістичні шляхи та систему забезпечення, порушили систему управління військами противника. Тим самим українські захисники не залишили ворогу іншого виходу, аніж як вдатися до втечі.

Із 1 жовтня просування наших військ в глибину оборони рашистів на Херсонському напрямку становить до 36,5 км, загальна площа відвойованої території сягає 1381 кв км, відновлено контроль над 41 населеним пунктом.

Лише за минулу добу на напрямку Петропавлівка — Новорайськ підрозділи Сил оборони просунулися на 7 км, взяли під контроль шість населених пунктів, повернули Україні до 107 кв км території. На напрямку Первомайське — Херсон наші війська просунулися на 7 км, взяли під контроль шість населених пунктів, при цьому площа визволеної землі становить 157 кв км.

Тим часом 10 листопада у сусідній з Херсонщиною Миколаївській області сили 131-го окремого розвідувального батальйону визволили населений пункт Снігурівка. Українські військовослужбовці і місцеві жителі вийшли на площу цього населеного пункту з українськими прапорами та патріотичними гаслами.

Повертаючись до ситуації у Херсоні, радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк повідомив, що росія планує зруйнувати обласний центр і перетворити його на «місто смерті».

«Російські військові мінують усе, що можуть: квартири, каналізацію. Артилерія на лівому березі планує перетворити місто на руїни. Такий вигляд має «рускій мір»: прийшли, пограбували, відсвяткували, вбили свідків, залишили руїни, пішли», — зазначає Подоляк.

Про підступність ворога і його здатність будь-якої миті звести нанівець усі свої попередні слова про так звану «добру волю» свідчить черговий воєнний злочин, скоєний російськими терористами на Херсонщині. Окупанти обстріляли село Золота Балка Новоолександрівської територіальної громади.

«Намагалися поцілити по пунктах видачі гуманітарної допомоги, — наголосив начальник Херсонської облвійськадміністрації Ярослав Янушевич. — Прильоти були зовсім поряд із сільською радою».

І ще одна новина надійшла з окупованої рашистами Херсонщини. У середу, 9 листопада, стало відомо про смерть унаслідок ДТП представника російської окупаційної «влади» кирила стремоусова. Про його загибель, зокрема, повідомили керівник окупаційної «адміністрації» Херсонщини володимир сальдо та російські пропагандистські ресурси.

Коментуючи цю інформацію, очільник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич зазначив:

«Щодо раптової смерті колаборанта та зрадника України кирила стремоусова, то зараз підтвердити або спростувати цю інформацію ми не можемо. Скажу одне: нас не цікавить ані життя, ані смерть колаборантів. Усі вони обов’язково постануть перед судом: хтось перед українським, а хтось перед божим. Жоден з них не уникне відповідальності за те, що вони зрадили Україну і перейшли на бік росіян, які катували, ґвалтували та вбивали український народ».

Скріншот з сайту glavred.info