Перший заступник Голови Верховної Ради України провів медіабрифінг, за результатами двох днів Багатостороннього діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: Досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період» у Страсбурзі, Франція.

Насамперед Перший віцеспікер висловив від імені Верховної Ради України вдячність «за можливість провести насичені три продуктивні дні»: у діалогах високого рівня, у межах Всесвітнього форуму за демократію «Демократія: нова надія?», організованому Радою Європи, та під час робочих зустрічей із керівництвом Ради Європи.

«Зараз Україна перебуває у війні, яку не оголошувала та не провокувала, — весь цивілізований світ знає, хто є агресором, а хто захищається», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що для України особливо важливо, що партнери в Європі розуміють, — ми захищаємо не лише свою землю, не лише своє життя і майбутнє, а й демократію та якісне і вільне майбутнє спільного європейського дому. Водночас він акцентував: «Нас чують і розуміють у Раді Європи, надаючи максимальну експертну підтримку для вирішення питань, пов’язаних із врядуванням».

Окрім того, Перший віцеспікер повідомив, що представники Ради Європи вкотре наголосили, що готові допомагати Україні шукати всі підходи до вирішення нагальних питань: не лише застосування певних практик і підходів, які вже існують, а й належного врядування, виборчих підходів та досконалого виконання Європейської хартії місцевого самоврядування.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко подякував українській делегації за плідну командну роботу: «Ми представляли більшість парламентських фракцій і груп, два профільних комітети: з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та з питань прав людини і деокупації наших територій. Також із нами була якісна команда від Міністерства розвитку громад та територій України й Центральної виборчої комісії».

«Така різноманітна владна команда була підсилена у дусі п’ятої статті Хартії місцевого самоврядування чотирма найбільшими і тими, що представляють нашу Україну, асоціаціями органів місцевого самоврядування. Дуже важливо не лише говорити про те, що ми у контакті із самоврядуванням, а ще реально у цьому контакті перебувати», — зазначив Перший віцеспікер.

Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомив, що Парламент тісно взаємодіє з місцевим самоврядуванням: «Виклики, пов’язані з війною та її наслідками, потребують лише спільної роботи та єдності».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua