Тут планують розвивати туристично-рекреаційний потенціал, виноградарство та «зелену» енергетику.

Для цього спільно з експертами «Клубу ділових людей України» за підтримки U-LEAD розроблено інвестиційний паспорт. І вже проведено першу презентацію за участю представників бізнесу та експертного середовища.

Про це повідомив Олег Ільницький, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області. «Березанська та Коблівська територіальні громади — серед 24 громад-фіналістів ініціативи «Громада, дружня до бізнесу», яку за підтримки U-LEAD реалізовує ГО «Клуб ділових людей України». На першому етапі до участі в ініціативі були відібрані 180 команд територіальних громад, які вивчали інструменти та механізми створення сприятливого бізнес-середовища на своїй території, вчилися налагоджувати комунікації з підприємцями, працювати над залученням інвестицій. Команди-фіналісти за експертної підтримки розробили інвестиційний паспорт громади і тепер готові до ґрунтовних розмов з підприємцями», — розповів він.

Завдяки вдалому географічному розташуванню Березанська громада має можливість активно розвивати туристичний та медично-рекреаційний напрями. Тут розташований відомий Тилігульський лиман, який уже змогли оцінити любителі пляжного відпочинку. І саме на березі лиману громада має приміщення та території, які можуть стати зоною відпочинку для дорослих і дітей.

Також на території громади є можливість добувати сонячну та вітрову енергію. Під час аналізу можливих пропозицій для інвесторів робоча група разом із менторами визначила декілька логістично вигідних земельних ділянок для виробництва сонячної енергії та її транспортування.

«Енергетика сьогодні в пріоритеті. На нашу думку, виробництво сонячної енергії — це перспективний бізнес. Близькість до станції, куди можна зливати енергію, полегшує логістику і збільшує дохід інвесторів. На цьому об’єкті можуть бути залучені місцеві жителі, отже це не лише надходження для місцевого бюджету, а й створення нових робочих місць», — зазначив Олександр Самченко, завідувач сектору соціально-економічного розвитку та інвестицій Березанської громади.

Завдяки теплому клімату на території Березанської громади добре розвинутий аграрний сектор. Серед інвестиційних пропозицій є створення виноградників та садів. Цей проект може стати реальністю, адже на його втілення можна отримати кошти в рамках державної програми Є-підтримка.

«Наша громада невелика. Край аграрний, розвинуте садівництво, маємо потужний природний ресурс. Хочу подякувати за вклад у створення реального інвестиційного паспорту експертам ГО «Клуб ділових людей України» та Програмі «U-LEAD з Європою». Головне, щоби в такі непрості часи громада отримувала надходження, працювала. Я запрошую інвесторів до нашої громади. Ми готові допомагати у вирішенні будь-яких питань у межах законодавства заради того, щоб заходили інвестиції в громаду», — зазначив Валерій Хоміцький, голова Березанської територіальної громади.

На думку експертів, громади південних областей уже нині мають думати про залучення інвестицій. Після перемоги України наступним етапом буде відновлення інфраструктури, міст і сіл. І тому при розробленні інвестиційних пропозицій необхідно враховувати такі тренди в цій сфері: медично-реабілітаційний (бази відпочинку, послуги з відновлення та реабілітації, лікувально-санаторні послуги); виготовлення будівельних матеріалів; вирощування та переробка овочів, фруктів.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та такими державами, як Німеччина, Польща, Швеція, Данія, Естонія та Словенія для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. Ця програма сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Миколаївська область.

На знімку: Березанська сільська територіальна громада має великий потенціал.

Фото з відкритих джерел.