Про це, зокрема, інформує Центр економічної стратегії.

Мовиться про АТ «Мотор Січ», ПрАТ «Запоріжтрансформатор», ПрАТ «АвтоКрАЗ», ПАТ «Укрнафта» та «Укртатнафта».

На думку старшого економіста ЦЕС Дмитра Горюнова, крім питань стратегічної безпеки, ще одна вагома причина рішення — потенційне зловживання монопольним становищем.

Названі вище компанії виступають локальними монополістами на своїх ринках, тому можуть підвищувати ціни або шантажувати державу щодо якихось рішень на користь їх бізнесу.

До того ж у всіх бізнесменів, що стоять за підприємствами, складні стосунки з державою.

Так, Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, власники групи «Приват», судяться стосовно націоналізації ПриватБанку. Крім цього, мали конфлікти щодо «Укрнафти» та «Укртатнафти», де держава виступає співвласником. В’ячеслава Богуслаєва, президента «Мотор Січі», як відомо, нещодавно заарештували за співпрацю з росією. Костянтин Жеваго, власник «АвтоКрАЗу», зараз у розшуку за звинуваченням у виведенні коштів зі свого банку «Фінанси та кредит». Костянтин Григоришин, власник «Запоріжтрансформатор», фігурує у судових процесах між його обленерго та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

На запитання, в якому стані націоналізовані підприємства, фахівці ЦЕС відповіли, що нині компанії перебувають у різному стані через війну. Однак ситуація така, що як мінімум деякі з відчужених активів є привабливими.

«Укрнафта» станом на березень продовжувала видобуток нафти та газу, але зупинила роботу двох газопереробних заводів. АЗС працюють. Згодом, швидше за все, видобуток скоротився. Бо понад половина переробки припадала на нині зруйнований Кременчуцький НПЗ. Від ракетних ударів потерпіла і «Мотор Січ». «АвтоКрАЗ» і «Запоріжтрансформатор» працюють, але перебувають у стані банкрутства.

Тим часом ще влітку минулого року Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що Рада розглядає можливість запровадити тимчасові адміністрації на енергетичні підприємства, зокрема обленерго.

Ураховуючи ситуацію, що склалася в електроенергетиці, влада може повернутися до цієї ідеї. Також, щоб контролювати весь ланцюжок, можливими кандидатами на націоналізацію можуть стати підприємства генерації та видобутку енергетичного вугілля.

У тому числі такі активи (зокрема обленерго) є і в бізнесменів, майно яких уже націоналізували.

Віктор ДАР (за матеріалами Центру економічної стратегії).