«Литовський парламент стоїть пліч-о-пліч з Україною. Ми робитимемо все, аби допомогти відбудувати зруйновані міста у вашій державі. Щоби садочки, школи знов запрацювали і відновилися. А винуватці, які їх нищили, понесли покарання». На цьому наголосила Спікерка Сейму Литви Вікторія Чмілітє-Нільсен, яка у складі парламентської делегації цієї країни відвідала населені пункти Київщини, що значно постраждали від обстрілів російських військ — Бородянку, Бучу та Ірпінь. «Впевнена, що Україна стане частиною Євросоюзу, і ми готові надавати допомогу в цьому, в процесі Євроатлантичної інтеграції вашої держави. Підтримуємо і стоятимемо поруч аж до остаточної вашої Перемоги», — додала вона.

За словами Спікерки Сейму Литви Вікторії Чмілітє-Нільсен (на знімку праворуч), у Литві вражені героїзмом українського народу. Понад 60 відсотків громадян дружньої нам країни у той чи інший спосіб підтримали українців. Або вони прихистили у себе переселенців, котрі втікали від війни, або надавали гроші. І така допомога як пересічних литовців, так і на державному рівні, прогнозує поважна гостя, продовжуватиметься.

Один з об’єктів, у відбудові якого висловила готовність брати участь литовська сторона, — поруйнований рашистами дошкільний навчальний заклад «Радість» в Ірпені. Нині на міжурядовому рівні щодо цього підписано меморандум, незабаром мають розпочатися роботи, аби якнайшвидше відремонтовані приміщення наповнилися дитячими голосами. За збігом обставин, розташований розстріляний окупантами садочок на вулиці Миру.

— Хто ж думав, що у нашій «Радості» стільки смутку буде, — з відчаєм розповідає директорка цього дошкільного закладу Тетяна Господарчук (на знімку в центрі). — Лише торік капітальний ремонт зробили. Шостого березня будівля постраждала від вибухів. Люди ховалися у підвалі від обстрілів, коли заклад горів. Добре, що дітей тоді у приміщеннях не було. Лише дорослі.

Наші працівники і з округи жителі поприходили, які знали, що у нас є така схованка. Там ліжка заздалегідь поставили, водою запаслися...

За словами Тетяни Господарчук, садочок відвідували до 400 дітей. По 120 випускали кожного року до школи. Але нині тут пустка...

Орієнтовна вартість капітального ремонту, який необхідно провести, оцінюється у 120 мільйонів гривень. Місцевій владі, з огляду на те, яких значних руйнувань від обстрілів окупантів, зазнала інфраструктура, знайти такі кошти непросто. Тож вишукують додаткові шляхи фінансування, аби заклад знову запрацював.

А поки що на території громади за допомоги міжнародних партнерів з ЮНІСЕФ облаштовано десять закладів освіти з укриттями: п’ять садків і п’ять шкіл. Але повернення «Радості» з нетерпінням чекають і вихованці, і працівники садочка.

Те саме можна сказати і про постраждалий від обстрілів Бородянський ліцей № 1, який також відвідали литовські парламентарії. І тут освітяни та школярі сподіваються на його відновлення.

— Незважаючи на те, що зруйновано наше минуле, віримо в майбутнє. Воно обов’язково настане для наших дітей, — впевнена начальник відділу освіти Бородянської селищної ради Тетяна Кравчук.

За її словами, в ліцеї навчаються 629 дітей, працюють 42 вчителі. Попри руйнування вдалося зберегти колектив. На жаль, громада дуже постраждала і власних коштів на відбудову немає. Від обстрілів військ рф зруйновано дві школи із трьох. У згаданому ліцеї вибито вікна, двері. Але навчання не припинили. 5-11-й класи — дистанційно, а 1-4-й — відвідують уцілілий Бородянський академічний ліцей.

— У нас вижила одна школа, — пояснює Тетяна Кравчук, — тож мусимо викручуватися, організовувати навчання позмінно. Адже 80 відсотків місцевих жителів повернулися разом із дітьми...

«Попри активну фазу війни маємо вже зараз робити все можливе для відбудови звільнених українських міст і містечок. Треба повертати туди життя! І ми щиро дякуємо Литві за ту турботу, яку вона нині виявляє в питанні відновлення України та забезпечення нашої енергетичної стійкості», — підкреслила заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку ліворуч).

«Ми розуміємо, — зазначила вона, — що зараз без міжнародних партнерів, без наших союзників, без справедливого покарання для рф та репарацій, які повинна нести росія, ми не впораємося. Тому кожен візит, кожна делегація для нас важливі. Насправді пані Вікторія демонструє зараз лідерську позицію. Хотілося б бачити якомога більше спікерів, віце-спікерів країн ЄС, світу у нас в Україні. Маємо таку негласну домовленість з пані Вікторією, що спільними зусиллями будемо запрошувати сюди колег. Безпосередня участь, бачити усе на власні очі, спілкуватися з людьми — це і є найбільша потреба кожного політичного діяча, парламентарія будь-якої держави. Це якраз отой приклад для наслідування, коли ми можемо, залучивши різні політичні сили країн, донести, що таке війна. Вона насправді досить близько до кордонів з ЄС. І відповідальність кожного політика є сьогодні надвисокою».

Олена Кондратюк також подякувала Литві за передачу генераторів для Київщини, яка страждає від постійних терористичних атак рф на енергетичну інфраструктуру.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.