Захід відбувся у форматі, який поєднував лекційну частину українською та польською мовами одночасно. До лекції долучилися учасники з обох дружніх країн. Саме такий формат зміг об’єднати молодь України та Польщі, щоб наголосити на остаточному історичному примиренні двох народів, усвідомленні спільної долі наших держав у складі об’єднаної Європи, необхідності підтримувати дружні стосунки.

Під час зустрічі-лекції заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк наголосила: «Саме Польща найперша другого грудня 1991 року визнала незалежність України. Зараз ми безмежно вдячні Польщі за простягнуту руку допомоги, за спасіння мільйонів українців, у тому числі жінок і дітей, у такий складний час для нашої держави. Польські громадяни щиро відгукнулися на цей виклик. А цей урок — братерства і сестринства — ми запам’ятаємо назавжди».

До міжнародної парламентської лекції долучилася депутатка Сейму Республіки Польща Лідія Бурзинська. «Моя Батьківщина понад століття була окупована і розділена між трьома загарбниками. Сьогодні у схожій ситуації опинилися ви, українці. Проте ми, поляки, простягли руку допомоги, показуючи вам своє братерство: ми надали вам сховок, тепло і любов. Я пишаюся тим, що мій народ зумів захистити українців і так щиро про них піклується» — наголосила пані Лідія.

Під час заходу перед учасниками виступив у форматі відеозвернення депутат Сейму Республіки Польща, член Парламентської асамблеї НАТО, Співголова Міжпарламентської ради Україна—НАТО Міхал Щерба. «Сьогодні ми з гордістю дивимося на Україну та український парламент. Українські колеги, з якими ми співпрацюємо у Парламентській Асамблеї, надзвичайно сміливі та мужні, як і український народ, захисники та волонтери. Пам’ятайте: після кожної темної ночі настає світанок, а після буревію — спокій. І Польща зробить усе, щоби не покинути Україну в біді», — окреслив Міхал Щерба.

До учасників міжнародного парламентського уроку з вітальним словом звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Василь Зварич. «Хочу закликати всіх вас до нового європейського майбутнього. Кожен із вас уже є його творцем — майбутнього, яке дасть змогу жити в мирі, у злагоді та в одній-єдиній європейській родині. Ми зараз бачимо, як український народ міцно і сильно обстоює свободу, і вашу волю також. Ми відчуваємо величезну підтримку від Польщі, польського народу, від вас. У найскладніший момент саме ви прийшли на допомогу до українців. Тому ви вже герої. Дякую за вашу щирість», — зазначив Василь Зварич.

Керівниця Освітнього центру Верховної Ради України зазначила: «Від самого початку повномасштабної воєнної агресії росії проти України Польща стала, хоч і тимчасовим, але справжнім домом для мільйонів українців. Сталевим плечем допомоги для наших волонтерів та воїнів. Великим відкритим червоно-білим серцем для пошматованих горем та болем сотень тисяч блакитно-жовтих сердець.

Ми ніколи не забудемо вашої підтримки та ваших відкритих обіймів, якими ви огорнули нас у найважчі часи. І з вашою допомогою обов’язково переможемо!
Слава Україні! Slava Polska!».

Під час онлайн-заходу учасники пересвідчилися, що представники парламенту відкриті до спілкування з громадянами. Зокрема завдяки активній участі віце-спікерки Верховної Ради України Олени Кондратюк та депутатці Сейму Республіки Польща Лідії Бурзинській, котрі відкрито та розгорнуто відповідали на запитання від наших учасників.

Завдяки міжнародному парламентському уроку від імені всієї молоді України ми змогли висловити вдячність Польщі і полякам — нашим друзям, братам і сестрам, найвідданішим союзникам.

Урок проведено за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління», Американської ради з міжнародної освіти, Internews Ukraine, Communication Media Center.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.