Зокрема, на початку листопада Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про те, що ми розраховуємо на допомогу від ООН та USAID у забезпеченні мобільними котельнями, генераторами, іншим обладнанням, зокрема для ремонту енергетичної інфраструктури. Для цього, за його словами, вирішено організувати платформу та штаб для координації відповідних потреб.

Водночас виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив про те, що запаси обладнання, необхідного для відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, які зазнали пошкоджень через ракетні удари з боку росії, закінчуються.

«Ми, на жаль, використали запас обладнання, який у нас був на складах після перших двох ворожих хвиль атак, які відбуваються з 10 жовтня», — сказав він ще наприкінці жовтня. Нині в ДТЕК кажуть, що протягом місяця енергетичні підприємства зазнали 12 ворожих атак. Частину необхідного обладнання компанія змогла придбати, однак вартість необхідних матеріалів сягає сотень мільйонів доларів. «Працюємо над тим, щоб усе-таки придбати чи отримати обладнання від наших партнерів. Нині це є проблемою у всіх енергетиків», — зазначив 
Д. Сахарук.

Саме на створення кращих умов для забезпечення енергетичних підприємств необхідним обладнанням спрямований зареєстрований у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Митного кодексу (щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України, № 8197). Народні депутати пропонують звільнити від оподаткування ввізним митом товари, що надаються безоплатно, як допомога від донорів, та ввозяться на територію України суб’єктами господарювання, що провадять окремі види господарської діяльності на ринку електричної енергії (її виробництво, передача та розподіл). Ідеться про товари, які згідно із законом підлягають ліцензуванню Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, і які є необхідними для відновлення інфраструктури зазначених підприємств.

Водночас пропонується запровадити фіскальні стимули для виробництва електрогенераторних установок на території нашої країни. Для цього парламентарії пропонують звільнити від сплати мита товари, що ввозяться на територію України суб’єктами господарювання, які провадять господарську діяльність із виробництва електрогенераторів. До таких товарів пропонують віднести двигуни, генератори, статичні перетворювачі електричні, котушки індуктивності та дроселі.

«Сили протиповітряної оборони України роблять усе можливе, щоб запобігти подальшим обстрілам та хоча б мінімізувати їх наслідки, — йдеться у пояснювальній записці до законо-
проекту. — Однак збереження та відновлення енергетичної інфраструктури потребує не тільки стабільної безпекової ситуації. Галузі також потрібні товари, включаючи генераторні установки, пропозиція на які обмежена на ринку України або вартість яких істотно зросла через негативні явища в економіці».

У зв’язку з цим автори законодавчої ініціативи наголошують на необхідності запровадити короткострокові стимулюючі податкові та митні пільги для сприяння відновленню енергетичної інфраструктури.