Він подякував українським військовим, які брали участь у звільненні Херсонщини, і зазначив, що для нього честь бути сьогодні разом із ними в українському Херсоні.

 

«Від цього дуже тепло на серці, на душі. Хочу подякувати вам за те, що ви такі є і що повертаєте Україну на Херсонщину. Повертаємо наші Збройні Сили, нашу державу, наш прапор», – сказав Глава держави.

Водночас Володимир Зеленський зауважив, що російські війська залишили на Херсонщині велику кількість зруйнованих будинків та інших споруд, пошкоджені комунікації, розстріляні автомобілі.

«Це те, що наробила Російська Федерація в нашій державі, показала всьому світові, що вона може вбивати. Але всі ми, наші Збройні Сили, наша Нацгвардія, розвідка показали, що вбити Україну неможливо», – наголосив Президент.

Глава держави й усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто загинув заради звільнення Херсонщини.

Біля будівлі Херсонської обласної держадміністрації було урочисто піднято Державний прапор України. Пролунав Державний гімн.

Володимир Зеленський поспілкувався з жителями Херсона, які впродовж місяців демонстрували стійкість і вірили в повернення України.

Під час зустрічі з представниками ЗМІ Президент закликав їх розповісти всьому світові про те, як херсонці жили в окупації.

Водночас Глава держави зауважив, що на території області потрібно дотримуватися заходів безпеки, адже росіяни замінували багато об’єктів.

«Зараз іще працюють відповідні служби, проводиться розмінування, тому потрібно бути обережними. Оскільки вже є декілька випадків поранення та загибелі людей», – зазначив він.

Володимир Зеленський також наголосив, що в Херсоні тривають роботи з відновлення електропостачання та ліній зв’язку.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Україна крок за кроком звільняє окуповані території, і ми пройдемо складний шлях до перемоги – Президент у Херсоні

Україна крок за кроком звільняє окуповані території, і попри важкі бої та високу ціну перемоги наша держава пройде цей складний шлях. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ у Херсоні.

«Ми крок за кроком ідемо до всіх тимчасово окупованих територій нашої країни. Звичайно, це важко, це довгий і складний шлях. На цій війні – найкращі герої нашої країни», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна не вірить заявам Росії, яка намагається ввести в оману світову спільноту.

«Ми йдемо далі. Ми готові до миру, але миру для всієї нашої країни. Це територія всієї нашої держави. Ми поважаємо міжнародне право й суверенітет кожної держави, а зараз ідеться про суверенітет нашої держави. Тому ми боремося проти російської агресії», – зазначив Президент.

Він заявив, що Україна продовжить звільняти території, які окупував агресор.

«Нас не цікавить територія інших країн. Нас цікавить лише деокупація нашої країни, наших територій. Тому я не знаю, що буде наступним, але це буде», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент акцентував, що сьогодні Україна платить велику ціну за перемоги на фронті, адже ворог не хоче добровільно повертати захоплене.

«Ніхто так просто нічого не віддає. Ціна цієї війни висока. Людей поранено, велика кількість загиблих. Тому (російські війська. – Ред.) відійшли чи втекли – ми вважаємо, що втекли, тому що наша армія оточила ворога, і вони були в небезпеці. Були запеклі бої, і результат – ми сьогодні на Херсонщині», – зазначив Глава держави.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Президент України вручив державні нагороди українським військовим, які звільняли Херсонщину

У межах робочої поїздки на деокуповану частину Херсонщини Президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди військовослужбовцям, які відзначилися під час звільнення Херсона та області.

Глава держави наголосив, що визволення територій дається Україні нелегко. За цим – колосальні зусилля українських захисників.

«Ворог нічого просто так нам не віддає. У цій війні ми платимо дуже високу ціну. Свобода коштує нам життя і здоров’я наших найкращих людей», – сказав Президент.

Він подякував воїнам за мужність і самовідданість у захисті України.  

«Вітаю вас зі звільненням Херсона. Бажаю здоров'я вам, вашим сім'ям, дітям. І вперед, до перемоги! Слава Україні!» – зазначив Глава держави.

Зокрема, Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» сержанту Андрію Орлову, який із березня 2022 року бере участь у відбитті збройної агресії Російської Федерації.

У вересні у складі розвідувальної групи військовослужбовець здійснював вдале коригування вогню артилерії та авіації по скупченню сил противника в районі населеного пункту Мала Сейдеминуха Херсонської області. Було знищено техніку та особовий склад ворога.

Розвідувальна група також вела стрілецький бій із переважальними силами противника. У результаті ворог відступив. Під час бою сержант зазнав осколкового поранення вуха та шиї. 10 листопада у складі розвідувального загону Андрій Орлов брав участь у звільненні Снігурівки та особисто підняв прапор над будівлею районної адміністрації.

Орденом Богдана Хмельницького І ступеня Глава держави нагородив командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Херсон», бригадного генерала Олександра Тарнавського. Завдяки його вмілому керівництву наступальною операцією вдалося досягти мінімальних втрат особового складу, озброєння та військової техніки й виконати завдання зі звільнення правобережної частини Херсонської області та міста Херсона (загалом понад 80 населених пунктів).

Крім того, за особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України орденом Богдана Хмельницького І ступеня нагороджено майора Юрія Брехаря, орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня – капітана Михайла Фрішніча. 23 воїни отримали від Президента орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, 12 захисників – орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Володимир Зеленський провів нараду щодо стабілізаційних заходів на деокупованій Херсонщині

У межах робочої поїздки до Херсонської та Миколаївської областей Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо стабілізаційних заходів на деокупованій території Херсонщини.

Глава держави заслухав доповідь командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Херсон», бригадного генерала Олександра Тарнавського про ситуацію в регіоні.

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич поінформував Президента про стан об'єктів критичної інфраструктури та систем життєзабезпечення міста.

У Херсоні зараз проживає 70-80 тисяч осіб. У місті складна ситуація з електропостачанням і зв'язком.

«Усе повернеться. Так, на жаль, окупанти, які нищать усе на своєму шляху, зруйнували всю мережу електропостачання. Але наші служби працюють, і все повернеться», – наголосив Президент.

Як зазначив Володимир Зеленський, у місті поступово з'являтимуться пункти допомоги жителям, як це було на Харківщині.

Зі свого боку Ярослав Янушевич зазначив, що за дорученням Глави держави здійснюються заходи з відновлення зруйнованих ліній електропередачі, що йдуть на Херсонщину.

«Ми цілодобово опрацьовуємо це питання разом з «Укренерго». Одразу за вибухотехніками йдуть наші електромонтери. І ми сподіваємося, що найближчим часом постачання електроенергії буде відновлене», – повідомив він.

Учасники наради обговорили надання допомоги сусідніми областями, зокрема Миколаївською та Дніпропетровською, у налагодженні логістики та поверненні нормального життя на звільнені території Херсонщини.

У Миколаєві Володимир Зеленський також відвідав гуманітарний штаб, що діє при ОВА і з перших днів повномасштабної російської агресії надає допомогу людям, які її потребують.

Так, за дев’ять місяців серед громад регіону було розподілено понад 4 млн т гуманітарної допомоги. Населенню регулярно постачають продуктові та непродуктові набори, теплий одяг, медикаменти й будівельні матеріали для ремонту постраждалих від обстрілів будинків.

Гуманітарний штаб уже відправив допомогу й нещодавно звільненому від російських окупантів Херсону. Це, зокрема, понад 25 т продуктових наборів, 26 палет продуктів харчування, 3 т засобів гігієни. Також від Миколаївщини у Херсон було передано машину швидкої медичної допомоги, понад 6 т медикаментів, включно з інсуліном та іншими надважливими ліками, а також медзасоби, які були закуплені для Херсонщини та зберігалися в Миколаєві до деокупації.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України