Підприємство розташоване у селі Каташин Чечельницької громади. Поруч, приблизно за 60 метрів, — тваринницька ферма, де замість доярок працює... робот. Видоєне молоко одразу надходить на переробку.
«Не знаю, на який ще молокозавод доставляють молоко у такі короткі строки, як у нас, — зазначив у розмові з журналістом «Голосу України» керівник агрофірми «Ольгопіль» Павло Каленич. — Сировина у нас з однієї ферми, якість контролюється автоматизовано. Якщо раптом трапиться відхилення від стандарту, робот не пропустить таке молоко на завод. Це передбачено технологічним процесом. Жоден з нас навіть за великого бажання не зможе втрутитись у ситуацію».
Молоком екстракласу називає сировину, що надходить на завод, його директор Віталій Істратов.
«З нашої роботизованої ферми надходить на переробку найчистіша сировина, — розповідає пан Істратов. — Її показник — 20—30 тисяч бактерій на кубічний сантиметр. Це молоко екстракласу навіть за європейськими стандартами».
На заводі виготовляють три види молока — традиційне, пряжене і до кави, а також іншу продукцію — масло, кефіри, йогурти класичні та з наповнювачами: загалом їх сім видів, один з яких «грецький», його використовують як замінник майонезу, ряжанку, сметану, бринзу, м’які та кисломолочні сири. Продукцію можна побачити на прилавках магазинів Вінниччини, а також обласного центру. Продають в окремих торговельних точках столиці.
«Основне для нас — якість, — продовжує розповідь Павло Каленич. — А це значить дати людям такі молочні вироби, якими нас пригощали у дитинстві батьки чи бабусі, коли подавали на стіл молоко, сир, сметану від власної корівки. За натуральну продукцію споживач готовий платити більше, бо це користь для організму, здоров’я дорослих і дітей».
Про якість думали ще під час проектування заводу: взяли до уваги вимоги міжнародних стандартів у сфері безпеки харчових продуктів.
«Наша кисломолочна продукція «жива», — зазначає Віталій Істратов. — Ми не використовуємо звичний для молокопідприємств спосіб резервуарного виготовлення кефірів, йогуртів, ряжанки. Робимо їх за термостатною технологією. Що це означає? Процес сквашування і дозрівання відбувається безпосередньо у тарі, в якій поставляємо на прилавки магазинів. Тому наша продукція має цілісну структуру. В цьому переконаєтеся, коли відкриєте пляшку, аби скуштувати той чи інший виріб. Ще одна особливість — не додаємо консервантів у період сквашування, воно відбувається природним способом. Так само, як сквашуємо вдома кисляк зі свіжого молока».
Сільський молокозавод невеликий, переробляють п’ять тонн молока за добу. Зате працюють на сучасному обладнанні європейських зразків, що забезпечує високу якість. Кажуть, закуповували у виробника технологічну лінію найновішої модифікації.
Технологи працюють над розширенням асортименту виробів. Так, цьогоріч з’явилися ще два види йогуртів. Один з наповнювачем чорниці, другий — манго.
«Під час повномасштабної війни з російським агресором наш завод не зупиняв роботу жодного дня, — зазначає Віталій Істратов. — Як відомо, багато молокопереробних підприємств не мали змоги закуповувати і доставляти молоко, тому перестали працювати. У нас все своє, все під боком, отож не виникало проблем з доставкою молока».
До речі, на підприємстві є оглядова зала для відвідувачів. Охочі мають змогу піднятися на другий поверх і звідти спостерігати за процесом виготовлення продукції. Зала відгороджена склом від двох виробничих цехів, саме стільки їх на заводі. При цьому гостям дають можливість дегустувати продукцію.
З ініціативи Павла Каленича на екскурсію запрошують колишніх працівників місцевого і сусідніх господарств — доярок, механізаторів, які нині на заслуженому відпочинку. Особливу подяку висловлюють ті, хто своє життя присвятив роботі на фермі. «Ці люди, як ніхто, знають, звідки і як дається молоко», — каже Павло Каленич.
У день спілкування з керівником заводу Віталієм Істратовим він повідомив, що через декілька годин має зустрічатися з представниками з однієї з туристичних компаній. Вони телефоном повідомили, що планують відновити молочний туризм на підприємство. Поїздки перервав спершу коронавірус, а потім війна... Раніше екскурсанти приїжджали. Йогурти-кефіри смакували, за їх виробництвом з інтересом спостерігали. Дехто залишався на ніч. Для цього поруч із заводом є готель на 15 номерів. Вони не гірші від тих, що пропонують у Вінниці чи Києві.
ДОВІДКОВО
На Вінниччині виробництво харчових продуктів становить найбільшу частку промисловості — понад 60 відсотків. Область є лідером серед інших регіонів у виготовленні продуктів харчування. Якщо у 2007 році тут виробляли їх 6,2% загальнодержавного обсягу, то у 2021-му цей показник сягнув майже десяти відсотків. Вінниччина жодного разу не поступилася лідерством у виробництві цукру, залишається у першій п’ятірці регіонів з випуску молока, м’яса, олії...
Вінницька область.
Фото Олесі ШУТКЕВИЧ.