У нього вийшли висуванець від Словенської демократичної партії і екс-міністр закордонних справ Анже Логар, а також незалежна кандидатка, юристка Наташа Пірц-Мусар, яку підтримала коаліція, до якої входять Піратська партія (з’ясувалося, що у Словенії є і така) та Партія молодих зелених.

Слід зазначити, що в першому турі Анже Логар переміг із 34 відсотками голосів, а його основна суперниця набрала лише 26,9 відсотка. Тому словенські соціологи були переконані, що наступним президентом стане саме Анже Логар. Вони навіть іронізували над тим, що решта учасників президентських виборів закликали своїх виборців у неділю, 13 листопада, голосувати за пані Пірц-Мусар. Мовляв, це не допоможе жінці, яка не має досвіду роботи в державних структурах і котру підтримують якісь політичні «пірати». До того ж її відставання від Логара після першого туру було дуже великим. Подейкували, що пані Пірц-Мусар зможе перемогти, якщо попередні соціологічні опитування були підтасовані прихильниками Логара чи зовсім неправильні, або виборча активність у другому турі буде надзвичайно малою.

Але все вийшло навпаки. Активність виборців не змінилася, і народ знову пішов до урн, але вже з іншими переконаннями і вподобаннями. За попередніми результатами підрахунку майже всіх бюлетенів, саме Пірц-Мусар перемагає свого конкурента. При цьому з великою перевагою — 54 відсотки проти 46.

ЗМІ вже повідомили, що Наташа Пірц-Мусар стане першою жінкою, яка отримає крісло президента країни. До цього вона була успішним юристом. Серед її клієнтів — колишня перша леді США Меланія Трамп.

Видання Politiko зазначає, що перемога пані Пірц-Мусар, яка поділяє лівоцентристські погляди, значно посилить ліберальний блок політичних сил у Словенії. Адже на парламентських виборах, які відбулися 24 квітня цього року, перемогла лівоцентристська партія Рух «Свобода» на чолі з Робертом Голобом. 1 червня Р. Голоб став прем’єр-міністром. 

І що дуже важливо — і Голоб, і Пірц-Мусар засуджують агресію росії проти України, а також підтримують її суверенітет у кордонах, визнаних міжнародним правом. У вересні Роберт Голоб уклав з канцлером ФРН Олафом Шольцем угоду про надання Словенії 40 транспортних машин, замість тих, які Любляна передасть Україні. І вона одразу передала українській армії 35 бронетранспортерів-амфібій BVP M80A і танки М-55С.