У Верховній Раді триває робота над проектом закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації (№ 7198). Про це повідомила одна з ініціаторок цього законопроекту Олена Шуляк. За її словами, нині через портал та застосунок «Дія» отримано 47 039 заяв про знищене та зруйноване майно лише з тимчасово окупованого Маріуполя.

Законопроект зареєстровано в парламенті ще в березні цього року за авторством майже п’яти десятків народних депутатів від фракції «Слуга народу». У пояснювальній записці вони вказують, що ставлять перед собою завдання — розробити правові та організаційні засади для надання державою компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна.
Пропонується, зокрема, визначити способи надання компенсації, передбачивши, що це можуть бути грошові виплати, перераховані на поточний рахунок отримувача. Або ж — фінансування будівництва об’єкта нерухомого майна. Йдеться також про фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку. Законотворці також мають намір врегулювати механізм подання та розгляду заяви про надання компенсації, визначити джерела її фінансування та основні положення щодо обліку осіб, які мають право на її отримання. Також ідеться про створення Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, як єдиної державної інформаційно-комунікаційної системи, призначеної для збирання, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації (документів) про майно.

За основу проект закону взяли під час пленарного засідання ще 1 квітня. І хоча в сесійній залі його схвалили фактично без розгляду, в суспільстві тоді велося жваве обговорення окремих положень. «У законопроекту № 7198 є абсолютно визначені логіка та концепція, — заявляла тоді в ЗМІ Олена Шуляк. — Ми насамперед говоримо про житло, яке зруйноване й не підлягає відновленню. Зрозуміло, що для отримання репарацій від росії необхідно буде пройти довгий шлях. Чи є час у людей, котрі втратили житло, чекати роки? Ми вважаємо, що держава може й повинна подбати про таких людей, не чекаючи процесів у міжнародних судах. Ми не хочемо втратити своїх людей, які, залишившись без житла і роботи, просто покинуть і не повернуться в Україну. Тому й було прийнято рішення працювати над законопроектом прямо зараз».

Утім, не всі відгуки про таку парламентську ініціативу були схвальними. Окремі експерти, зокрема, наголошували на тому, що законопроект «бачиться досить «сирим» та неузгодженим через суперечливі тези. Висловлювалися також побажання однозначного розгляду логіки та методології комплексу законів, які стосуються системи компенсації вартості окремих категорій житла виключно для фізичних осіб. Народних депутатів закликали ретельно підходити до підготовки законопроекту  № 7198 до другого читання. Мовляв, немає сенсу похапцем приймати такі важливі та особливі нормативні документи у відриві від інших.

Схоже, парламентарії прислухалися до таких рекомендацій, бо робота з підготовки до другого читання законопроекту про компенсацію за втрачене громадянами України житло внаслідок військової агресії з боку росії триває і нині. Зокрема, нещодавно під час зустрічі з маріупольським міським головою Вадимом Бойченком та його командою у центрі підтримки переселенців «Я — Маріуполь» Олена Шуляк із цього приводу наголосила: «Завдяки спільній роботі бачимо дієві механізми компенсації. Найближчим часом парламент розгляне цей законопроект і ми перейдемо від теорії до дії».

Фото Олександра ЄРМОЧЕНКА.