Про це повідомила керівниця прес-центру ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

За її словами, гіпотетично ворог може загрожувати Херсону, тому що відстань дає змогу використовувати різні види зброї. Але українські сили використовують контрбатарейну боротьбу. Враховуючи далекобійність нашої артилерії, противник намагається просунутися вглиб від берега Дніпра на 15—20 км. Також росіяни обрали Генічеськ командним та «адмінцентром» окупаційної влади на Херсонщині саме через його недосяжність для української артилерії та зручну логістику з Кримом.

За оцінками Інституту вивчення війни (ISW), путінські війська після залишення правобережжя Херсонщини, ймовірно, перекинуть свої сили до Донецької області для активізації операцій навколо Бахмута, Донецька та на заході Донеччини. Також аналітики вважають, що мо рф висуває більш конкретні територіальні претензії, щоб створити інформаційні умови для висвітлення своїх успіхів у Донецькій області та применшити невдоволення щодо втрат у Херсонській.

Своєю чергою Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у телефонній розмові з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі наголосив: Україна за жодних умов не зупиниться на шляху визволення своїх територій і не прийме жодних компромісних рішень.

«Українські військові не приймуть жодних перемовин, домовленостей чи компромісних рішень. Умова для переговорів одна: росія має залишити всі захоплені території», — наголосив він.

Залужний також поінформував Міллі про оперативну обстановку на фронті, охарактеризувавши її як стабільну та контрольовану, та першочергові потреби Сил оборони.

«Ми уважно відстежуємо дії противника на кордоні з республікою білорусь і будуємо надійний щит для захисту України з півночі. Сили оборони, попри шалений опір окупаційних військ, продовжують наступальні дії на Харківському напрямку. Ворог активно атакує на рубежах Білогорівка — Соледар — Бахмут — Майорськ та Авдіївка — Опитне — Водяне — Піски — Мар’їнка — Павлівка, але успіху не має. Ми тримаємо оборону завдяки стійкості наших передових підрозділів та боєздатним резервам.

На Херсонському напрямку проводимо стабілізаційні дії та укріплюємо рубежі оборони», — сказав Головнокомандувач ЗСУ своєму американському колезі.

Тим часом у Пентагоні вважають визволення Херсона значним досягненням для України. Проте кажуть: росіяни, схоже, не збираються залишати решту окупованих територій, і за них триватимуть важкі бої. Про це на брифінгу заявив високопоставлений представник оборонного відомства США.

За словами чиновника, українські сили продовжують закріплювати досягнуті успіхи і зараз зайняті розчищенням перешкод і мін, залишених росіянами. Українці також оцінюють збитки, завдані російськими окупантами перед їхнім відступом; за словами чиновника, є підстави вважати, що росіяни завдали значної шкоди цивільній інфраструктурі Херсона, зокрема водопостачанню та іншим комунальним системам.

У Пентагоні передбачають сповільнення бойових дій в Україні з наближенням зими. Однак, за словами чиновника, не прогнозується уповільнення темпів зростання підтримки з боку США, оскільки ця підтримка залежить не від погоди, а від того, чого, за словами українців, вони потребують.