«Це добра нагода поговорити про те, як українці через дружню, вже рідну і сестринську Польщу можуть пізнавати країни Європейського Союзу та їх культури. І як через нашу співпрацю із Польщею в сфері культури дедалі більше європейців можуть краще пізнавати українців», — зауважила Олена Кондратюк під час свого виступу на відкритті.

За її словами, сьогодні для України як держави-кандидата на вступ до ЄС відкриваються нові можливості пізнання культурного досвіду, реалізації культурних і мистецьких обмінів з європейською спільнотою. І тут велику роль відіграє Польща, яка може стати містком у цьому досвіді між Україною та ЄС.

«Польща також може бути рольовою моделлю того, як через польську культуру, художників та митців, ми можемо розуміти та відкривати для себе невідомі сторінки польського і європейського культурного спадку та пізнавати нові тенденції сучасної культури», — підкреслила Віцеспікерка, додавши, що Польща сьогодні є не тільки адвокатом, а й авангардом України серед країн ЄС. І її досвід у набутті членства є дуже важливим для України.

«Те, як швидко Польща і якісно проходила усі процеси адаптації до вимог ЄС — це також важливий досвід для України. Зокрема, щодо адаптації українського законодавства до стандартів і директив ЄС. До речі, коли ми розробляли Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», ми орієнтувалися у тому числі на польський досвід та практики», — нагадала Олена Кондратюк.

Вона вкотре подякувала Польщі за безцінну допомогу українському народові, добре слово, постійну підтримку наших ЗСУ, «які зараз творять неймовірні подвиги на полі бою», наголосивши, що окрім військового фронту — не менш важливим є також культурний та інформаційний фронт.

«Переконана, разом із нашими польськими друзями і союзниками ми можемо творити амбітні, сучасні та цікаві культурно-мистецькі проекти, які будуть ще більше зближувати Український та Польський народи», — закцентувала Віцеспікерка Українського Парламенту.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.