Створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу для забезпечення відповідальності рф за злочини, визнання нинішнього російського режиму терористичним, виплата росією репарацій та посилення санкцій проти рф і білорусі — на цьому наголошували члени української парламентської делегації під час конференції COSAC у Празі.

«Українську делегацію вперше було запрошено на міжпарламентську конференцію в рамках головування Чехії в Раді ЄС — пленарне засідання конференції COSAC. Це найвпливовіша платформа для обміну досвідом між національними парламентами та їх єврокомітетами і Європейським парламентом. Одна з головних тем стосувалася російської війни в Україні», — розповіла член української делегації народна депутатка Марія Мезенцева.

Конференція COSAC засудила вторгнення росії в Україну та участь білорусі у військовій агресії рф, організацію рф незаконних та фіктивних референдумів, ракетні атаки та атаки безпілотників-камікадзе по критичній інфраструктурі України, закликала до створення механізму для арешту індивідуальних та національних активів, заморожених унаслідок санкцій ЄС для компенсації збитків, завданих Україні, а також наголосила на важливості підримки України на шляху до ЄС та покращення координації постачання сучасних систем озброєння.

«росія загрожує нашій спільній європейській безпеці, тому наша спільна відповідальність полягає у протидії цій загрозі. Ми провели багато двосторонніх зустрічей з віце-президентами Єврокомісії та головами єврокомітетів країн ЄС, і можемо точно запевнити в подальшій політичній, військовій, гуманітарній підтримці країн-партнерів», — наводить слова Марії Мезенцевої прес-служба «Слуги народу».

Фото з сайту sluga-narodu.com