У цьому переконані народні депутати Павло Бакунець та Роман Костенко, які зареєстрували законопроект про внесення змін до статті 8 Закону «Про службу військового капеланства».

Цей закон, який набрав чинності в березні нинішнього року, регулює відносини у сфері реалізації конституційного права на свободу світо-гляду та віросповідання військовослужбовців Збройних Сил та Національної гвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби. Також він визначає правові та організаційні засади і принципи діяльності Служби військового капеланства.

Стаття 8 закону якраз і стосується питання підготовки військових капеланів. Зокрема, йдеться про те, що вони мають проходити навчання за спеціальною програмою підготовки військових капеланів відповідно у навчальному центрі Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Однак напружена ситуація, спричинена постійними ракетно-бомбовими ударами по військових об’єктах, у тому числі й навчальних центрах, завантаженість та умови перебування в них ускладнює здійснення належної підготовки капеланів. Саме тому автори законодавчої ініціативи вважають, що їхню підготовку доцільно здійснювати у вищих військових навчальних закладах ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби.

Нагадаємо, що Службу військового капеланства в ЗСУ запустили на початку жовтня цього року. «Усі необхідні кроки зроблено», — зазначила у Фейсбуці заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Того ж дня Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Софії Київській вручив грамоти Верховної Ради військовим капеланам.

За словами Г. Маляр, систему капеланства у Збройних Силах запущено саме тоді, коли вона потрібна найбільше захисникам і захисницям. Усі наші воїни є прикладом вірності, незламності та мужності, однак їм також необхідна підтримка, каже вона. Бувають моменти, коли їм потрібно, аби їх вислухали й поговорили про те, про що можуть говорити тільки капелани. «Це те, що не може дати ніхто з друзів чи рідних, це можуть дати тільки капелани, через ту довіру, якою вони користуються», — наголошує заступниця міністра.

Представниця міністерства висловила вдячність Верховній Раді за ухвалення закону про військове капеланство, який «справді врахував інтереси всіх дотичних до процесу», а також капеланам за те, що вони ризикують своїм життям і є частиною обороноздатності держави.

На думку авторів законопроекту, пропоновані зміни передбачають, що підготовка військових капеланів здійснюватиметься за спеціальною програмою, яку цілком здатні забезпечити вищі навчальні заклади ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби. А навчальні центри військових формувань вдасться розвантажити під час напруженої ситуації в країні.
Нині законопроект передано на розгляд Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки та на ознайомлення народним депутатам.