То була своєрідна агресивна агонія кремля після відступу путінського війська з Херсона з традиційною демонстрацією сили (проти цивільного населення) на тлі саміту G20.

Країна-терорист завдала ракетних ударів по Києву, Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Львівській, а також Житомирській, Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській і Харківській областях. За інформацією Повітряних сил ЗСУ, рф випустила по Україні майже сто ракет! Їх ціллю переважно була критична інфраструктура нашої держави. Наші ППО збили  75 крилатих ракет (Х-101, Х-555, «Калібр»), дві керовані авіаційні ракети  Х-59, 10 дронів-«шахідів», один БпЛА «Оріон» та один  «Орлан-10».

Станом на ранок 16.11 ВМС ЗСУ повідомили, що  росія тримає у Чорному морі вісім кораблів, серед яких один носій ракет типу «Калібр» загальним залпом 4 ракети, в Середземному та Каспійському морях чергують кораблі зі ще сотнею «Калібрів»…   

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) констатували: російські війська здійснили найбільшу серію ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури України з початку війни. При цьому експерти,  спираючись на зібрані дані, припускають, що агресор використовував значну частину наявних у нього систем високоточної зброї.

Водночас збільшення відсотка збитих нашими ППО ракет свідчить про покращення української протиповітряної оборони протягом останнього місяця. Генштаб ЗСУ пов’язує це покращення з ефективністю допомоги, наданої союзниками.

ISW також зазначає: мілітаристська машина кремля виснажує свої запаси високоточних систем озброєння і, ймовірно, буде змушена сповільнити темпи кампанії обстрілів критично важливої української інфраструктури.

На думку аналітиків, москва навмисно спланувала масовану ракетну атаку по Україні у день  виступу Президента  Зеленського на саміті «Великої двадцятки», враховуючи, що ракетна кампанія в декількох напрямках вимагає значної військової підготовки.

Тим часом спостерігачі намагаються спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація на фронтах російсько-української війни далі.  Для рф перехід у наступ — єдиний спосіб спробувати перехопити стратегічну ініціативу. Понад те, критика постійних «перегрупувань військ» у самій росії потроху набирає критичної ваги, що загрожує кремлю.

Після того як російське командування було вимушене згорнути свій плацдарм на правому березі Дніпра, найлогічніше питання — де саме ворог спробує посилити свій тиск. На це запитання зараз намагається дати відповідь, окрім розвідок, ціла низка аналітичних центрів та окремих фахівців.

Попри різні й діаметрально протилежні варіанти, більшість сходиться у тому, що країна-агресор намагатиметься наступати та перехопити стратегічну ініціативу. Цей наступ критично необхідний режиму путіна, який втрачає довіру народонаселення, пояснюючи системні відступи своєї армії усілякими «жестами доброї волі» та «перегрупуванням».

Оглядачі Defanse Express окреслили три окремі напрямки, які найчастіше згадуються зараз в експертних колах як найбільш вірогідні місця наступів армії рф: Бахмут, удар з білорусі та одночасний наступ на Суми та Запоріжжя.

Детальніше — у наступному номері.