Ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції щодо компенсаційного механізму для відшкодування збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії РФ, стане політичною основою для подальшої передачі нашій державі російських активів, які нині заморожені в різних країнах світу. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку.

За словами Глави держави, на основі цієї резолюції лідери держав зможуть ухвалювати відповідні рішення та пояснювати їх своїм суспільствам і бізнесу.

«Після цього вже можна думати над реальним механізмом. У кожній державі це по-різному будується. Але коли ти маєш таке рішення, тобі доведеться йти цим шляхом. Довгим чи коротким, але доведеться йти», – додав Володимир Зеленський.

За його словами, механізм резолюцій ООН є важливим інструментом на дипломатичному полі, адже ухвалення резолюції та результати голосування щодо неї стають аргументом у діалозі з представниками країн, які підтримали документ, і дають розуміння, як вибудовувати стосунки з тими чи іншими державами.

Президент також висловив думку, що ухвалення резолюції стосовно створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України буде складнішим.

«Ми це розуміємо, адже це серйозний виклик. Бо скільки було таких випадків в історії? Тому буде дуже серйозний опір. І буде для нас серйозна перемога, якщо ми зможемо це зробити. Будемо тиснути», – резюмував Глава держави.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Будь-які питання, що стосуються закінчення війни в Україні, мають обговорюватися публічно – Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський наголошує, що будь-які питання, що стосуються переговорів про закінчення війни в Україні, мають виноситися в публічну площину, і наша країна на саміті «Групи двадцяти» вже озвучила свої пропозиції щодо встановлення миру. Про це Глава держави заявив під час зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку.

Президент України зазначив, що отримував певні сигнали від лідерів інших країн щодо можливих переговорів з російською стороною. Як наголосив Володимир Зеленський, РФ веде проти України повномасштабну агресивну війну, тому будь-які переговори мають відбуватися публічно, а не кулуарно.

Володимир Зеленський зазначив: щоб у світових лідерів не було жодних питань стосовно готовності України до переговорів, він на саміті «Групи двадцяти» виступив із пропозиціями, спрямованими на досягнення миру в нашій країні.

«Я вважаю, що це формула миру для всього світу. Тому що кожна держава може знайти там своє місце й бути лідером у тій чи іншій ініціативі – у подоланні складнощів того чи іншого пункту із цих десяти», – сказав Президент.

Глава держави наголосив, що після нещодавніх перемог України низка держав світу зрозуміла міфічність розповідей про міць російської армії.

Президент також зауважив, що його не цікавить майбутнє Росії, бо це не пріоритет для України.

«Ми маємо займатися своєю державою. Ми повинні зробити так, щоб наші сусіди не спробували атакувати нас знову. І це наше завдання, ми повинні його виконувати», – резюмував Володимир Зеленський.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Україна точно не спрямовувала ракети на територію Польщі й обов’язково має брати участь у роботі слідчої групи – Президент України

Президент Володимир Зеленський наголошує, що українська сторона обов’язково має бути залучена до роботи спільної слідчої групи зі з’ясування обставин потрапляння ракети на територію Польщі біля кордону з нашою державою під час масованого ракетного обстрілу території України з боку Росії. Про це він сказав під час зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку.

Глава держави заявив, що, за інформацією командувача Повітряних сил Збройних Сил України та Головнокомандувача ЗСУ, це не був ракетний удар з українського боку, і він не сумнівається в їхніх даних.

Володимир Зеленський переконаний, що представники України мають бути допущені на місце влучання ракети на польській території.

«Це справедливо й чесно. Ми маємо право бути у спільній слідчій групі. Відповідно до будь-яких норм, дипломатії тощо. Тим паче що ми всі – партнери», – зазначив Президент.

За його словами, Україна хотіла б обмінятися інформацією з партнерами, отримати факти, докази та провести розслідування, і вже потім можна було б робити висновки.

«Ми – справедлива держава. І якщо це було використання нашої ППО, і якісь уламки знайшли на території Польщі, я хочу цих доказів. Якщо якийсь уламок убив цих людей, то нам потрібно просити вибачення. Ми ж чесні люди. Але тільки спочатку – слідство, доступ, дані, які у вас є. Я одразу сказав, що хочу, щоб заслухали в закритому режимі наші Повітряні сили», – розповів Глава держави.

Президент також повідомив, що із завданих ракетних ударів у часі із цією подією збігається один удар – на українській території.

«У нас є фіксація, що той удар, який збігається в часі із цим випадком, стався в небі, на нашій території. Так, ми не можемо виключати, що на швидкості якийсь уламок полетів. Та для цього є слідство. Але головне: діаметр – 20 метрів, глибина – 5 метрів. Може бути уламок чи ні? У мене є своя думка. Я вважаю, що це російська ракета, довіряючи доповіді військових», – зазначив Володимир Зеленський.

Крім того, він звернув увагу, що ЗСУ та наша протиповітряна оборона сьогодні є щитом, який захищає і Східну Європу від можливого влучання російських ракет, і про це необхідно говорити.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Уже сьогодні багато інвесторів вірять у перемогу України і хочуть прийти, коли закінчиться війна – Володимир Зеленський

Після перемоги у війні з Росією питання безпеки в Україні буде розв'язане і почнеться швидке економічне зростання, тож українці охоче повертатимуться з-за кордону на батьківщину. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку.

Як зазначив Глава держави, щоб гарантувати безпеку громадян, Україна займає проактивну позицію з метою формування ефективної системи протиповітряної та протиракетної оборони. Зокрема, за його словами, позитивний результат продемонстрували отримані від партнерів зенітні ракетні комплекси NASAMS: під час нещодавньої масованої повітряної атаки Росії з десяти пусків було десять влучань у ворожі ракети. Президент також відзначив ефективність комплексів IRIS-T.

«Я дуже вдячний партнерам. Тому що ось вам приклад допомоги. Замало таких систем для нас. Раніше Україна їх не мала, але сьогодні десять із десяти – це дуже хороший результат», – сказав Володимир Зеленський.

За його словами, також є домовленості з Іспанією щодо надання Україні ЗРК HAWK. Крім того, тривають переговори з іншими державами про передачу цих систем ППО.

«Президент Байден знає всі деталі, ми з ним обговорювали це кілька разів, і є результат. Шольц також справді допоміг – бачите IRIS-T. Там само, як і Президент Штайнмаєр – він також допоміг. Остання наша зустріч була дуже важливою, і потім він багато чого зробив. Також Еммануель Макрон мене запевнив, що ми отримаємо від нього системи ППО і ПРО», – розповів Глава держави. 

За словами Президента, триває переговорний процес з італійським урядом щодо отримання ще однієї системи.

«Це те, над чим ми глобально працюємо для захисту неба України», – сказав він.

Володимир Зеленський зазначив, що Україна тісно взаємодіє з міжнародними партнерами з метою посилення захисту своєї енергетичної інфраструктури.

«І вони реально багато нам допомагають із погляду домовленостей про постачання різних генераторів, трансформаторів, підтримки, щоб ми могли мати ту чи іншу альтернативу», – повідомив він.

Глава держави наголосив, що сьогодні основна увага зосереджена на максимально можливому забезпеченні українців електроенергією. Зокрема, опрацьовується альтернативна система електропостачання. Енергетики та працівники ДСНС роблять усе для захисту наявної інфраструктури та відновлення пошкоджених об'єктів.

За словами Президента, поки залишаються ризики повітряних атак Росії, повернення українців, які зараз перебувають в інших країнах, – це особисте рішення кожної людини.

«Якби наші Збройні Сили сьогодні захищали небо повністю, збивали б 90-95%, ми сказали б людям: це ризик, але ми вам говоримо відверто, що економіка держави без вас неспроможна», – пояснив він.

Утім, Володимир Зеленський висловив переконання, що після перемоги України у війні з Росією українці швидко повертатимуться на батьківщину, оскільки питання безпеки буде розв'язаним, а в країні почнеться швидке економічне зростання.

«В Україні буде бум людського капіталу й економічний бум. Наприклад, у Світовому банку вже бачать, скільки капіталу може сюди зайти. Навіть уже сьогодні багато інвесторів вірять у перемогу України і хочуть прийти, коли закінчиться війна. Але вони дуже хочуть, щоб була серйозна міжнародна платформа для страхування бізнесу, і ми про це говорили з віце-президентом Світового банку», – розповів Глава держави.

«Якщо ми переживемо цю зиму – а ми її переживемо, – ми точно переможемо в цій війні», – резюмував Президент України.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України