Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Складна ситуація з електропостачанням спостерігається в Києві та області та на північному сході країни — у Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській і частково Черкаській областях.
Андрій Герус повідомив, що додатковими труднощами для стабілізації роботи енергосистеми стають температурні коливання, які спричиняють збільшення споживання електричної енергії. Це створює додатковий дефіцит електроенергії в енергосистемі України.

«Варто пам’ятати, що добровільне зменшення споживання, особливо у вечірні години, допомагає енергетикам працювати над ремонтом об’єктів енергетичної інфраструктури», — сказав Андрій Герус.

Він додав, що українці прислухаються до прохання зменшити споживання електроенергії. Якщо говорити про масштаб усієї країни — економія становить майже 10 відсотків — це вагомий показник.

«До прикладу, споживання за день становить приблизно 14 тисяч МВт, 10 відсотків — це 1,4 тисячі МВт. Хмельницька АЕС працює з потужністю 2 тисячі МВт, тобто населення економить понад половину потужності ХАЕС», — зауважив голова комітету.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.