Ці люди працюють під ракетними обстрілами та виття сирен, роблячи все, аби ми були з хлібом - і жоден з них не збирається кидати свій продовольчий фронт.

Такі слова було сказано про аграріїв Дніпропетровщини під час урочистих заходів до Дня працівників сільського господарства, які відбулися в ОВА. Тринадцять із них відзначили державними вітальними листами та обласними подяками.

Під час спілкування нагороджені ділилися власним досвідом виживання в умовах війни й секретами успіхів.

Серед учасників - голова одного з фермерських господарств області Олександр. Каже, що попри складні часи та війну, сіяв та збирав урожай: "Буває, працюєш на світанку і бачиш ворожу ракету. Дякуєш, що вона не на твоє поле впала. Але ми з усім впораємося".

А ось на тепличному комбінаті підприємства, яким керує Сергій, вирощують овочі. При цьому використовують сучасні технології. Так, від посіву до збирання врожаю томатів потрібно не менш як рік - за цей час кущі досягають висоти до півтора десятка метрів. Також у господарстві планують поступово відмовитися від затратного газового опалення. Вважають за необхідне переходити на пелети із соняшникового лушпиння.

"У нас складне виробництво. Комп'ютер здійснює управління поливом, мікрокліматом, регулює рівень вологості й температури та дозує добрива", - розповів Сергій.

Далеко за межами регіону відомі витривалі та врожайні гібридні сорти насіннєвого матеріалу, які виводять та вирощують для аграріїв в Інституті зернових культур Національної академії аграрних наук України, що розташований у Дніпрі.

"Для того, щоб гібрид потрапив у поле, необхідно його випробувати. На створення сорту йде до п'ятнадцяти років", - поділився селекційним досвідом директор інституту Владислав Черчель.

До речі, заклад брав участь у гуманітарній місії ООН - завдяки цьому аграріям видавали насіння озимої пшениці.

Слід зазначити, що також напередодні Дня працівників сільського господарства в Дніпровському державному аграрно-економічного університеті відбувся круглий стіл "Актуальні проблеми діяльності та розвитку аграрного сектору Дніпропетровщини в умовах воєнного стану". У ньому взяли участь народні депутати: голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов та Дмитро Припутень.

Під час заходу окреслили основні проблеми розвитку аграрного сектору економіки Придніпровського регіону України в умовах нестабільності національної економіки під час війни та визначили його актуальні питання в забезпеченні продовольчої безпеки країни. Проаналізували наслідки воєнної агресії на розвиток аграрного сектору та обговорили необхідність основних національних програм для відновлення агробізнесу.

Також розглянули основні пропозиції щодо стабілізації та активізації аграрного виробництва в період відновлення національної економіки з пріоритетними напрямками державної підтримки: програмами кредитування, фінансування та податкового стимулювання аграрних виробників.

"Наявну модель аграрного сектору України має бути трансформована з урахуванням пріоритетності розвитку малого підприємництва, становлення сімейного фермерства у сфері агробізнесу", - вважають учасники круглого столу.

...Урожай, вирощений цьогоріч на Дніпропетровщині, забезпечить потреби не тільки свого регіону, а й дасть змогу відправляти в інші області країни та за кордон. А стан озимих дає надію на добрі намолоти вже в майбутньому році. Як і надію на те, що збирати його будемо вже під мирним небом.

Дніпропетровська область.

Фермер Олександр (ліворуч) отримує подяку від першого заступника голови ОВА Володимира Орлова.

Учасники круглого столу. (Фото ДДАЕУ)

Фото Дніпропетровської ОВА.